X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,8b71dd3a2c1f81d3 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-05-12 14:15:45 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-xit-09!supernews.com!pln-w!extra.newsguy.com!lotsanews.com!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail From: Marcin Glinski Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Pytanie totalnego laika (i pewnie dosc smieszne ;) Date: Mon, 12 May 2003 21:15:54 +0000 (UTC) Organization: Jednoosobowa Organizacja Stforkow Zakochanych w Eowynie :) Lines: 103 Message-ID: References: Reply-To: stforek@megapolis.pl NNTP-Posting-Host: rx79.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2 Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1052774154 76 213.77.234.79 (12 May 2003 21:15:54 GMT) X-Complaints-To: usenet@tpi.pl NNTP-Posting-Date: Mon, 12 May 2003 21:15:54 +0000 (UTC) X-Love: Warkoczyki! X-Face: "cTy|lV#&+Pmz4xpA5<\3T`2:USG302yT\lqKzt{<77aL.7b6qN+e=QEVdzNz\cS^y*]X'w~HhbOY4rM)z~""0B^ X-Licznik: 8229 User-Agent: slrn/0.9.7.4 (Linux) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:21899 Potw�r [zwany "Djatri"] wcinaj�c �liwki rzecze: : Ale co tam, to wydaje sie byc pokojowa grupa wiec zaryzykuje laickie : pytanie :)) Pewnie. Jedyne co Cie moze spotkac to 356 linijkowy komentarz ze strony Leszka, ew. Wilowe: Ciufcia ciufa ciuf! ;) Aha: i na �osie uwa�aj. : A wiec.. jak zaczeliscie/nauczyliscie sie tworzyc takie cuda w ASCII ? : "Wspomagacie" sie jakimis specjalnymi programami? (Domyslam sie, ze nie : ale a nuz.. ;) Wspomagamy :) Jedni do pomocy u�ywaj� notepad.exe, ale to ju� wymar�y gatunek, i s� to sami masochi�ci. Jako� nie za specjalnie mi ten program pasuje. Jeszcze inni korzystaj� z The Bat!`a i rysuj� sobie ASCII-Arty (taka pisownia chyba b�dzie jednek dobra, pomimo ankiety...) tworz�c now� wiadomo��. I przyzna� musz�, �e ca�kiem przyjemnie taki The Bat! wspomaga. Bo nie trzeba zb�dnej ilo�ci spacji wstawia�, tylko myszk�/kursorem w jakie� miejsce, klik/stuk i wsjo gra :) Sa te� profesjonalne programy wspomagaj�ce, jakim jest IMHO TextPad. Ci�gle brakuje mi linuxowego odpowiednika tego programu i gdyby nie to, �e �al mi miejsca na ,,Wine'' to rysowa�bym w�a�nie w TextPadzie. A opcji ma wiele... ale to ju� inna bajka. S� te� programy do wszystkiego, kt�ry tak�e potrafi� wspom�c rysowanie. Taki vim na ten przyk�ad. Przy odpowiednim obeznaniu ;) w sterowaniu jest z niego ca�kiem przyjemna bestia i �adnie si� rysuje. A... odpalany z terminala jakiego�, typu Eterm czy co�, gdzie mo�na zmienia� czcionk� na jak� si� chce -- daje mo�liwo�� sprawdzania jak art wygl�da w innych czcionkach, co mi si� zreszt� podoba :) Co jeszcze... Chyba nadszed� czas na niezbyt lubiany przez innych (cho� ja go nawet lubi�) program o nazwie Jave. Zosta� on stworzony jako edytor/program... a raczej kombajn do rysowania ASCII-Art�w. Jest zintegorwany z Figletem, czyli programem do tworzenia napis�w, dzi�ki czemu mo�na w dowolne miejsce rysowanego obrazka wstawi� tekst filgetowy. Mo�na w ka�dej chwili nie martwi�c si� o obrazek zmienia� wielko�� pola na jakim si� rysuje, mo�na kopiowa� bloki, mo�na odwraca� narysowany obrazek mo�na... opcji jest wiele. S� w�r�d nich takie, kt�re nie s� mile widziane, jak convert czy watermark. Aha. Jeszcze program przy zapisie sam usuwa zb�dne spacje. Pomimo tych kusz�cych opcji nie maj�cych za wiele z ,,artem'' wsp�lnego, program jest warty uwagi. Wspomaga rysowanie w�a�nie takimi prostymi opcjami jak siatka, czy to kopiowanie blokowe. �oki. Co ja jeszcze u�ywa�em... Word z pakietu Office. Ale to jest wersja tylko dla hardcoreowc�w, wi�c pomin� j� spokojnie :) : Jak polecacie zaczac proby tworzenia? :) To zale�y. Ka�dy ma w�asny spos�b. Najwa�niejsza jest cierpliwo�� i kto si� sprzeciwi ten niechaj na wieki pot�pion b�dzie ;) Ja np. rysuj�c co� mog� po dw�ch godzinach albo i trzech ca�y wysi�ek zmarnowa� usuwaj�c art do kosza -- bo widz� �e nic nie wychodzi. Ale s� te� dni, �e po 30-40 minutach wychodz� �adne arty. Oczywi�cie te mniejsze szybciej zostaj� stworzone. Co� wi�cej mo�e... Tak. Z tym punktem niekt�re osoby si� nie zgodz�, ale mo�e jednak ;) Warto zwraca� (szczeg�lnie na pocz�tku) uwag� na to jak rysuj� inni. Wybra� sobie styl kt�ry podoba si� najbardziej i pr�bowa� doskonali� si�. Niekt�rzy wybieraj� ma�e, 3,4 czy 5 linijkowce inni zdecydowanie bardziej wol� ogromne arty. Warto te� �wiczy� sobie kresk� -- rysowa� jakie� kszta�ty, podgl�da� jak inni rysuj� po��czenia mi�dzy kreskami i szuka� w�asnych, lepszych i ciekawych rozwi�za�. Warto te� poprawia� czyje� arty, nawet gdyby to mia�y by� gorsze wersje. W ten spos�b te� si� czego� mo�na nauczy�, a i grupa jest wtedy �ywa. Niestety niewiele jest takich w�tk�w w kt�rych ludzie ,,bawi�'' si� rysowaniem, najcz�sciej arty rysowane s� jako OB-ASCII, czyli taki prawie obowi�zkowy obrazek do�aczany do posta aby ten nie by� ca�kiem OT. Mo�e to si� zmieni :) Bo mi�o z kim� porysowa�. Aha: Warto (je�li si� lubi ASCII-Art) szuka� w galeriach jakiego� okre�lonego gatunku art�w. Np. smok�w czy innych -- tak w ramach hobbi ;P Bo wtedy ma si� dost�p do ogromnych galerii o r�norakich stylach i tematyce przy okazji. To te� potem pomaga w rysowaniu. Ostatnio jeszcze co� odkry�em. Warto przygl�da� si� na jakie� *.jpg czy rysunki na kartce. Np. rysuj�c �ab� poszuka� najpierw jakiego� obrazka, zobaczy� jak ta �aba jest zbudowana, w kt�rych miejscach ko�cz� si� nogi (�apy) jak si� ko�cz�, jak s� wysokie, jakie proporcje... mi to bardzo pomaga. Dobra. Czas na Lalki, D�umy i inne, bo ustny za 4 dni... A le ja tu jeszcze wr�c� i swe przemy�lenia Wam wypisze ;) PS. P O B U D K A !!! : Pozdrawiam, Ja r�wnie�, niestety bez ASCII-Artowo. -- --. .--. .--. .--. .--. .--. .--. .--. .--. .--. .--. .-- -._\/_.-'\/`-._\/_.-'\/`-._\/_.-'\/`-._\/_.-'\/`-._\/_.-'\/`-._\/_.- -._/\_.-'/\`-._/\_.-'/\`-._/\_.-'/\`-._/\_.-'/\`-._/\_.-'/\`-._/\_.- --' `--' `--' `--' `--' `--' `--' `--' `--' `--' `--' `--