X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,c232b5ef65d01d3e X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-05-15 10:48:49 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-xit-09!supernews.com!news.maxwell.syr.edu!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!not-for-mail From: kya Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Prosba Date: Thu, 15 May 2003 17:48:42 +0000 (UTC) Organization: Panzergruppe Etanol Lines: 43 Message-ID: References: NNTP-Posting-Host: hell.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2 Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1053020922 13880 149.156.96.35 (15 May 2003 17:48:42 GMT) X-Complaints-To: usenet@uci.agh.edu.pl NNTP-Posting-Date: Thu, 15 May 2003 17:48:42 +0000 (UTC) User-Agent: slrn/0.9.7.4 (Linux) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:21974 On Thu, 15 May 2003 14:35:29 +0000 (UTC), ignac wrote: > kya napisa�a: [...] > > Atam. Osobi�cie jestem jak najbardziej za poprawianiem b��d�w > > - nic mi tak nie zaszkodzi�o na ortografi� (jestem wzrokowcem), > > jak newsy. > Ja te� jestem wzrokowcem i te� jestem jak najbardziej za poprawianiem > b��d�w. Bo moim zdaniem to nie jest czepianie si�, tylko pomaganie. Tak. Oczywi�cie sporo zale�y od formy - pomoc powinna by� dyskretna i niezwi�zana z zagadnieniami merytorycznymi. Bardzo elegancko i zwiewnie s�u�y�a ortograficzn� pomoc� na pl.pregierz niejaka Iluzja - oto przyk�ad: . > > Mo�na si� um�wi� na wstawianie [ORT] w subject, dzi�ki czemu > > �atwiej filtrowa�, je�li kogo� to denerwuje; jednak wed�ug > > mnie ka�da poprawka zapobiega utrwaleniu si� b��dnej pisowni. > Tak, ale "ort" jest raczej od b��d�w ortograficznych, a ja poprawiam > inne b��dy, kt�re nie wiem, jak nazwa�. Stylistyczne? Interpunkcyjne? Roboczo uznajmy te drugie za ortograficzne, a nad pierwszymi... hmm... zastanowi�abym si�, czy warto (poza dramatycznymi przypadkami). > A je�li ju� o ortografii mowa, to napisz�, �e ja robi� cz�sto b��dy > z "�"/"rz". I trudno mi jest nad tym zapanowa�... Prawda? Dwa razy trzeba si��� i zastanowi� si�, czy to na pewno "u�ytkownik"...szkodnik... rzy-�y... dobrze. OA - kamie� nerkowy, kt�ry w�a�nie w tej chwili wycinaj� memu kotu: 0 PS Trzymajcie kciuki, a kot Wam zamruczy, kiedy b�dzie trzeba. -- ////))) Tupni�cie nog� zamienia subiektywne odczucia : //|-O-O ) w obiektywn� prawd�. [XTD] : /C| > ( : kya : /` _=--` : hell.pl | http://wredna.krowka.mu | Kaja Mikoszewska :