X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,f79c3d9362bb2b7a X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-03-22 03:49:47 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-xit-08!supernews.com!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.task.gda.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Runda druga :) Date: Sat, 22 Mar 2003 12:39:36 +0100 Organization: A-A Lines: 161 Sender: leszekc@kreta.dipol.tkb.net.pl Message-ID: References: <014b7v0tkddncgrlnod8ra5uesjg747mmd@4ax.com> <1vte7vssi9m6n47nmmf8127it0gna4pvr5@4ax.com> Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: kreta.dipol.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: flis.man.torun.pl 1048333759 7923 212.33.84.28 (22 Mar 2003 11:49:19 GMT) X-Complaints-To: usenet@man.torun.pl NNTP-Posting-Date: 22 Mar 2003 11:49:19 GMT X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400 X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:19166 (`. news:kban7vkr5blbcu0k6jc7uu1qhrjoi1j98q@4ax.com ) ) Przekle�stwo (jak bumerang) wraca do swego producenta. :) (.` bug spod @dresu email@email.com obwieszcza �wiatu: >>>> R�KAWICZKA >>> Sweet. :) >> Jeszcze kilka ballad pozosta�o. :) > M�wisz? :) No... Teraz taka, kt�ra si�mnie nie podoba: RYCERZ TOGGENBURG -- Fryderyk Schiller "Rycerzu! Siostry niewinnej Wierne ci serce oddaj�, Lecz, nie chciej mi�o�ci innej, Bo to we mnie serce kraje. Niech moje oczy spokojne Ciebie spokojnym obacz�, Te �zy ciche, nieprzystojne, Poj�� nie mog�, co znacz�" Takie s�ysz�c s�owa ostre Z b�lu ustami nie w�ada Gwa�townie u�ciska� siostr� I milcz�cy na ko� wsiada. �le do Helwet�w * krainy, Wnet lu�ny poczet * �ci�gni�ty Jedzie w grody Palestyny *, Na piersiach b�yszczy krzy� �wi�ty. Na czele bratnich orszak�w Wieczystej dobi� si� chwa�y, Zawsze kity ich szyszak�w Po�r�d wrog�w powiewa�y. Zwalczy� liczne muzu�many, Imi� jego by�o trwog�, Ale ci�kie serca rany Niczym si� zgoi� nie mog�. Rok si� ju� przed smutkiem chroni, Schroni� si� d�u�ej nie zdo�a, Ju� pokoju nie dogoni, Wi�c porzuca m�nych ko�a; Na okr�cie z podr�nymi Od Jopy * brzeg�w odp�ywa, P�ynie do kochanej ziemi, Gdzie jej tchnieniem wiatr powiewa. Przybywa przed zamek mi�y, Uderza we drzwi trzy razy, Ale gdy si� otworzy�y, S�yszy te srogie wyrazy: "Niebu teraz za�lubiona Malwina, �wiata si� zrzek�a, Wczoraj przed o�tarz stawiona Zakonne szaty oblek�a". Na to z ojcowskich podwoi Wychodzi w cichej rozpaczy; Ju� nigdy lubych zbroi Ani konia nie zobaczy; Zrzeka si� chwa�y rycerza, Schodzi z grodu niepoznany, Miasto * he�mu i pancerza W�osian� * szat� odziany. Stawia chatk� na dolinie, U podn�ka owej g�ry, Gdzie w czarnych �wierk�w g�stwinie Biel� si� klasztorne mury. Tam czy wiecz�r, czy poranek, Ci�gle patrz�c na mur �wi�ty, Siedzia� samotny kochanek Cich� nadziej� zaj�ty. Tak wieczory i poranki, Tak przesiadywa� dzie� ca�y, P�trzy� si� w okna kochanki, A�e szyby zabrz�cza�y, A� ujrza� lub� Malwin�, A� jak anio� cicha, mi�a Pogl�daj�c na dolin�, G�ow� z okna wychyli�a. A tak znowu pocieszony Szed� spokojny na pos�anie, Spa� nadziej� otulony, A� jutro ranek nastanie. I tak wiele dni przeczeka�, Tak przesiedzia� lat niema�o, Ani bola�, ni narzeka�, A�e okno zabrz�cza�o. A� ujrza� lub� Malwin�, A� jak anio� cicha, mi�a, Pogl�daj�c na dolin�, G�ow� z okna wychyli�a. I tak jednego poranka Ujrzano siedz�ce cia�o: Umar�e oko kochanka Jeszcze si� w okno patrza�o. Prze�ad KAZIMIERZA BRODZI�SKIEGO * H e l w e t o w i e -- Helwecja -- �aci�ska naawa Szwajcarii p o c z e t -- w �redniowieczu orszak giermk�w i pacho�k�w towarzysz�cy rycerzowi w wyprawach wojennych ...jedzie w grody Palestyny... -- od XI--XIII wieku rycerstwo zachodnie podejmowa�o liczne wyprawy krzy�owe (krucjaty) na Wsch�d; rzekomym celem wypraw krzy�owych by�o odebranie Palestyny i grobu Chrystusa z r�k mahometan. W gruncie rzeczy chodzi�o przede wszystkim o zagrabienie wschodnich bogactw i rozszerzenie wp�yw�w papiestwa na kraje muzu�ma�skie J o p a -- Joppe -- staro�ytna nazwa Jafy, miasta w Palestynie m i a s t o -- zamiast w � o s i a n a (szata) -- w�osienica - pokutna lub �a�obna koszula z materii wyrabianej z w�osia ko�skiego dra�ni�cego bardzo cia�o; w�osienic� nosili przede wszystkim mnisi zakon�w o surowej regule Brodzi�ski Kazimierz (1791-1835) - poeta, t�umacz, teoretyk i krytyk literatury. W poemacie "Wies�aw" ukaza� ch�opa w jego cndziennym �yciu, nakre�li� jednak fa�szywy obraz nie istniej�cej w�wczas wsi, wolnej od ucisku, g�odu i n�dzy; zas�ug� Brodzi�- skiego jest wskazanie, �e literatura powinna czerpa� z tw�rczo�ci ludowej -- _______ ________________ _ ( ______) leszekc@box43.pl | | | |___ ____ _____ _ _ _____ | | | ___) | _ \ | ___ || | | || ___ || | | |_____ | | | || ____|| |_| || ____|| | |_______)|_| |_||_____)|____/ |_____) \_) FAQ grupy pl.rec.ascii-art znajdziesz na: http://www.ascii-art-joli.prv.pl/faq.html