X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,d9cd031f6cf11c83 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-03-28 05:22:14 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-xit-08!supernews.com!diablo.theplanet.net!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.task.gda.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: pierwszy raz Date: Fri, 28 Mar 2003 14:20:26 +0100 Organization: Arkedocja-Azalandia :) Lines: 223 Sender: leszekc@kreta.dipol.tkb.net.pl Message-ID: References: <3E7DFB0D.6050303@poczta.onet.pl> <5asu7vkv0usgdgjmdo6fsf59cfce2q4g54@4ax.com> <88d48vkahb97gcgfavncoivn14kb2jemh5@4ax.com> Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: kreta.dipol.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: flis.man.torun.pl 1048857632 5179 212.33.84.28 (28 Mar 2003 13:20:32 GMT) X-Complaints-To: usenet@man.torun.pl NNTP-Posting-Date: 28 Mar 2003 13:20:32 GMT X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400 X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:19858 (`. news:88d48vkahb97gcgfavncoivn14kb2jemh5@4ax.com ) ) Przekle�stwo (jak bumerang) wraca do swego producenta. :) (.` bug spod @dresu email@email.com obwieszcza �wiatu: > Fakt, z wiar� bywa ci�ko. :) Raczej lekko. :) (lekcewa��co) >> Po konsultacjach z kilkoma >> lekarzami -- nie wiem co mam >> z tym palcem i by� mo�e jutro >> si� dowiem. :) > L�kasz si�? Owszem... Bo by� mo�e palec szybciej wyzdrowieje samoczynnie. :) Min��em si� dzisiaj z lekarzem. :) Jaki� czas temu pisa�em, �e Kasy Chorych nale�y rozwi�za�. :) W�wczas (mog� sprawdzi� kiedy, bo pisa�em na polszczy�nie a mam wszelakie kopie tego, co pisz�) uznano mnie za... No, powiedzmy, �e nie ka�dy uzna� to za dobry pomys�. :) >> ale gdy m�wi� ,,wierz�cemu", >> �e B�g *jest* wszechmog�cy, >> to mi ten kto� nie wierzy. ;) > No jest, co nie znaczy, �e musi t� wszechmoc okazywa�. :) Ju� to dzisiaj przerabia�em. :) B�g wszystko mo�e i nic nie musi. :) Niech b�dzie plagiat, skoro to raz ju� dzisiaj pisa�em, do kogo�, komu zachcia�o si� pr�bek mojego podlinijkowego pisania. :) Oto ten plagiat: -- Potrafi� czyta�, ale wyzbywam si� czytania niekt�rych ksi��ek... ;) -- M�j samoch�d [akurat tak nie jest] rozwija szybko�� 350 km/h, ale wyzbywam si� tej mocy? ;) Nie. Ja panuj� nad moc� silnika i steruj� szybko�ci� oraz ja decyduj� o tym, co czytam, ale to nie oznacza, �e szybko�� maksymalna samochodu maleje, ani nie oznacza, �e trac� umiej�tno�� czytania. :) Kiedy� uwa�a�em, �e B�g jest wszechmog�cy, gdy� tak mnie uczono. :) Gdy mnie uczono, �e S�o�ce jest wi�ksze od Ksi�yca, cho� na oko wygl�da, �e te obiekty (�e tak to ujm�) s� tej samej wielko��i -- to te� wierzy�em. :) P�niej odszed�em od Ko�cio�a, a kiedy wr�ci�em -- spotka�em si� ze swoim spowiednikiem, kt�ry mnie przekona�, �e B�g mozolnie i d�ugo co� buduje... Jak si� rozminiesz z tym, co On dla Ciebie zbudowa� -- piek�o murowane i �acden �al, �adna poprawa, �adna **dobra wola** nie pomog�... P�niej (akurat w Cz�stochowie) dowiedzia�em si� o tym, �e B�g **jest** wszechmog�cy, �e czyni co chce i �e nie zajmuje Mu to czasu, ani Go nie m�czy. : ) Potrzeba by�o zag�ady ca�ego mojego �wiata i odbudowy, abym zacz�� �y� zgodnie z t� prawd�. :) Zanim do owej zag�ady dosz�o -- zada�em wprost Bogu pytanie i poprosi�em o to, aby pewien Kap�an (Jego Kap�an) udzieli� mi odpowiedzi. :) Poniewa� z natury nie jestem niedowiarkiem i uwa�am, �e inni m�wi� prawd� -- uwierzy�em. :) I nie �a�uj�. :) Oczywi�cie zdaj� sobie z tego spraw�, �e cho� B�g jest wszechmog�cyt, to przecie� nie jest na naszych us�ugach, dlatego wol� raczej Go do niczego nie namawia�. :):):) Uwa�am, �e **najwi�ksz� rozkosz� duszy -- jest pos�usze�stwo okazywane m�drzejszym od siebie, a akurat Boga uwa�am za najm�drzejszego**. :) >> I jak m�wi�, �e telefon 7443481 >> nie jest telefonem do mnie, za� >> 7463797 do mnie, :) to tak�e mi >> ten kto� nie wierzy. :) > Dlaczego? A... Tego nie wiem. :) Mo�e dlatego, �e aby wierzy� -- potrzeba kocha�? :) Mo�e dlatego, �e wiara -- jest �ask�? :) Mo�e dlatego, �e ludzie wol� s�ucha� (; ,,wewn�trznych g�os�w" ;) zamiast radzi� si� swego rozumu. :) (StfoReK dobrowolnie przyzna� si� do tego, �e czeka na jakie� impulsy...) ;) [..] ten kto z wiar� pokonuje wyroki �mierci, sprzeciwia si� kalectwu czy bezradno�ci. [..] Czasami czytam/ogl�dam/s�ucham o tym, jak ludzie nara�aj� swoje �ycie, �eby ratowa� innych ludzi i zastanawia mnie to, dlaczego aktualnie takie zachowanie nie jest w cenie. :) Dlaczego niemal wszyscy (; wierz� ;) w magiczn� moc pieni�dza? :) I dlaczego ten pieni�dz (zazwyczaj iluzoryczny) ma tak wielk� si�� ,,przyci�gania"? :):):) W pierwszym rajdzie nad Warszaw�, we wrze�niu 44 roku, zestrzelono (w�r�d masy innych) samolot z ameryka�skim oficerem, kt�rego Niemcy (Ci od Schillera) przes�uchali i rozstrzelali. :) M�ciwy z natury nie jestem, ale spodoba�o mi si� to, �e Amerykanie odnale�li i os�dzili winnych tego morderstwa! Takich przyk�ad�w znam ca�� mas�. :) Wymierzania sprawiedliwo�ci, czy niesienia pomocy -- za wszelk� cen�, 'bez wzgl�du na koszty i konsekwencje'. Pami�tam relacje z ratowania ameryka�skiego lotnika, kt�ren mia� to nieszcz�cie, �e zosta� zestrzelony nad terytorium zaj�tym przez P�nocny Wietnam. (szcz�ciem jego by�o to, �e zestrzelono go na pocz�tku tej wojny, gdy �ycie mia�o wi�ksz� warto��, ni� pod koniec owej wojny) Ca�a masa ludzi i sprz�tu zosta�a u�yta, aby tego jednego lotnika ratowa�... W tej akcji wietnamski (z Po�udnia) �o�nierz otrzyma� bardzo wysokie odznaczenie. (jako jeden z niewielu Wietnamczyk�w w ca�ej wojnie -- wi�c chyba sprawa nie by�a �atwa) Po ca�ej akcji (w kt�rej kilka razy ,,u�yto" cud�w) zapytano tego cz�owieka, czy jeszcze raz podj��by si� tego (by� ochotnikiem) gdyby wiedzia�, co go czeka. Bez wahania odpowiedzia�: -- Oczywi�cie. Przecie� saojuszniczy �o�nierz potrzebowa� pomocy. Uwa�am, �e stosunek do �ycia nale�y mierzy� w�a�nie stosunkiem do �mierci, dlatego wierz� temu cz�owiekowi, gdy� nara�a� do�� mocno swoje �ycie, aby dobrowolnie ratowa� kogo� innego, kto si� takiej pomocy domaga�... Ciekawe, �e dzisiaj ludzie poddaj� si� tak �atwo, przy byle problemie. :) Cz�sto przy problemie pozornym. :):) Oczywi�cie kto spod krzy�a ucieka -- gorszy krzy� otrzyma. :) Mojemu dziadkowi podawano co jaki� czas jakie� lekarstwo. (znam ca�a spraw� z opowiadania) Ostatni zastrzyk podawano, gdy dos�ownie umiera�. Kto� zapyta� lekarza, czy to nie jest marnotrastwo, skoro ten cz�owiek i tak ju� umiera. Pono� lekarz odpowedzia�: -- To jest cz�owiek. i Spojrza� takim wzrokiem, kt�ry potrafi zabi�... W moich opowiadaniach wyst�puje Darklander, kt�ren te� jest dziadkiem, ale to nie ten. :):):) Akurat ten -- nie kocha� pieni�dzy tak mocno. :) Kocha� co� innego i ja te� to co� kocham. :):) Poprosi�bym Ci� o to, aby� postawi� na swojej stronie zdj�cie ze stolikiem jednon�kowym, ale nie dogada�em si� z cz�owiekiem, kt�ry mi skanowa� negatyw. :) Wczoraj um�wi� si� ze mn� na rozdzielczo�� oko�o 4000d na 3000 d (nie dpi) a dzisiaj (dok�adniej wczoraj, bo przerwa�em pisanie) zrobi� mi to w rozdzielczo�ci oko�o 1600 d na 1100 d i zamiast zgodzi� si� na poprawienie, utrzymywa�, �e nie potrzebuj� wi�kszej rozdzielczo�ci. :) -- Czyli on wie lepiej, po co ja do niego przyszed�em. ;) -- Czy macie pa�stwo na stacji olej nap�dowy? -- Tak -- I mog� zatankowa�? -- Oczywi�cie!!! Nawet sami panu zatankujemy!!! -- To dobrze. . . . -- Ale ja nie chce benzyny, ja chce olej nap�dowy! -- Prosz� pana, my si� chyba lepej od pana znamy na paliwach? Pracujemy przy paliwach tak d�ugo, a pan najwyraxniej nie wie, o co tu chodzi!!! -- Ale ja naprawd� potrzebuj� oleju nap�dowego! -- Czy pan wie, co to jest olej nap�dowy? Skoro ja panu m�wi�, �e pan nie potrzebuje oleju, to znaczy, �e pan nie potrzebuje! Dobrze, jak z takiej us�ugi po prostu mo�na zrezygnowa�. :) Gorzej -- jak ci piel�gniarka amputuje nog�, bo kto� podmieni� karty, a lekarz w�a�nie wyjecha�... ;) No... I przerwa�em pisanie, bo w trakcie pisania, zadzwoni� telefon i powiedzia�, :) �e mi zeskanuje jedno zdj�cie. :) (negatyw tego, kt�re pos�a�em Ani i chyba Tobie -- BW sprzed lat) I zeskanowa�, i po�wi�ci� mi prawie godzin� czasu. :) (na dodatek gratisowo) Oczywi�cie -- to nie by� ten cz�owiek, kt�ry przekonywa� mnie, �e wie lepiej ode mnie czego ja potrzebuj�, ale kto� zupe�nie inny. :) I zeskanowa� na oko�o 7000 d na 5000 d. :) (3200 dpi) LC. :)