X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,1cf960ec5b40db23 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-06-11 14:05:17 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-xit-08!supernews.com!38.144.126.75.MISMATCH!feed1.newsreader.com!newsreader.com!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail From: Marcin Glinski Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: FAQ pl.rec.ascii-art wer.1.3.0 (11.06.2003) Date: Wed, 11 Jun 2003 21:05:27 +0000 (UTC) Organization: Jednoosobowa Organizacja Stforkow Zakochanych w Eowynie :) Lines: 274 Message-ID: References: Reply-To: stforek@megapolis.pl NNTP-Posting-Host: px92.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2 Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1055365527 22568 217.99.7.92 (11 Jun 2003 21:05:27 GMT) X-Complaints-To: usenet@tpi.pl NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Jun 2003 21:05:27 +0000 (UTC) X-Love: Warkoczyki! X-Face: "cTy|lV#&+Pmz4xpA5<\3T`2:USG302yT\lqKzt{<77aL.7b6qN+e=QEVdzNz\cS^y*]X'w~HhbOY4rM)z~""0B^ X-Licznik: 9234 User-Agent: slrn/0.9.7.4 (Linux) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:22493 ^@@^ .-()-. Pewnego dnia, za siedmioma g�rami i siedmioma rzekami \)__(/ Jola B. przem�wi�(a) ludzkim g�osem: : - dodany link do faq na stronie stforka :), bo strona jest (a mia�o nie by�) Przed�u�y�em wtedy o 3 msc-e, ale w tym w�a�nie sko�czy� mi si� okres -- strona jednak dzia�a... Niech zostanie adres, ale stron� powinni mi zlikwidowa� w przeci�gu... 2 tygodni. Teraz szukam sobie nowego miejsca :/ : * neep (jmk-fonts) (http://www.jmknoble.net/fonts/) Jedyny S�uszny Font (tm) ;) nie pami�tam kto mi go pokaza�, ale dzi�ki. .-----------------. .---------------. ! Lucida Console! ! ! Curier New! ! '---.-------------'-----. '------.--------' ! | Neep Alt! | ! \o/o/ '\/` o// o/ `----,------' \o/ \o \o \\o o| / /| / |) /- ? | |' |\ || /\ /\ |\ o\\ /\, /\ _@" / \ /_\ /| /\ |\ jb : 9. Przy pomocy jakiego programu mog� tworzy� ascii-arty? : Unix'y, Linux'y : vi (vim) [...] Hmm... Mo�na to zmieni� na tak� posta� jak wy�ej? : Windows 95/98/ME/2000/NT/XP [...] : Jave (www.jave.de) To takie tylko czepianie si� :) Ale Jave nie jest na Jedyny S�uszny System Operacyjny. Uruchomi si� wsz�dzie tam, gdzie jest Java. U mnie pod Linuxem dzia�a �adnie, czego dowodem jest np. ostatnio zrobiony font do figleta. : Rysunek ko�czymy podpisuj�c go (patrz punkt: 11. Jaki wybra� sobie podpis?) [...] Jedna z lepszych cz�ci w tworzeniu :) Raz, �e trzeba wybra� miejsca na podpis... Potem podpisa� i zobaczy� swoje dzie�o w ca�o�ci ze swym podpisem, odetchn�� g��boko ze szcz�cia ;) i wys�ac art na grup�... Tylko komentarze sprawiaj� wi�cej rado�ci ni� podpisywanie... [...] : nale�y jednak ograniczy� d�ugo�� podpisu do maksymalnie 4 znak�w. Optymalna : d�ugo�� to 2-3 znaki. :))) To ja mo�e w ramach Ob-ASCII co� wklej� ;) Tylko nie krzycze�, �e du�e. Tak BTW tych podpis�w ma�ych ;) 88888888888a a88888888888 8 YI IP 8 8 `8, ,8' 8 8 8I I8 8 8 8I I8 8 888 O 8I I8 O 888 8 8I I8 8 ,8 ,8' `8, 8, ,8' ,8I I8, `8, ,8' O ,8I' `I8, O `8, IP dP' `Yb YI 8' d8' Normand `8b `8 8 I8 Veilleux 8I 8 8, I8, ,8I ,8 Yb O `8b, ,d8' O dP `8, `8b, ,d8' ,8' Yb `Yba adP' dP `8b `Yba,_ _,adP' d8' `Yb, `"YYbbddPP"' ,dP' `Yba O O adP' "Yba, ,adP" `"YbaaaaaaaaaaaaaaaaaadP"' `"YYba, ,adPP"' `""YYbbddPP""' : Raz wybranego podpisu nie zmieniamy! [...] Ups... : "Jave" (www.jave.de) jest programem do�� kontrowersyjnym. Ma ca�� mas� opcji : znacznie u�atwiaj�cych rysowanie: : -- pozwala na dowolne przesuwanie fragment�w obrazka, : -- posiada du�e pole do zamalowywania, : -- posiada u�atwienia odno�nie rysowania kresek, prostok�t�w, krzywych itp. : Daje mu to ogromn� przewag� nad innymi, znanymi edytorami. [...] Same wady wyliczone, a �adnych zalet :( Np: -- mo�liwo�� w��czenia/wy�aczenia siatki; -- szybka zmiana kolor�w t�a i czcionki (`black on white`, `white on black`, `black on gray`); -- kopiowanie blokowe; -- ROT 13 ;P -- szybka zmiana zdefiniowanych czcionek; -- sprawdzanie czy art zawiera prawid�owe znaki; -- automatyczne usuwanie zbednych spacji przy zapisie; -- mozliwosc zmiany ,,ekranu roboczego'' w kazdej chwili szybko, bez dodawania dodatkowych spacji do kazdej linii... podaje sie rozmiary dlugosc x szerokosc i Jave ladnie dopisuje; -- wbudowany figlet oraz -- mozliwosc _latwego_ tworzenia nowych czcionek figletowych. Nie trzeba znac zadnych tajnikow plikow .flf; wystarczy stworzyc[1] kazda literke znak i wyeksportowac to potem. I to s� opcje normalne, kt�re ma wi�kszo�� normalnych edytor�w i kilka opcji uprzyjemniajacyhc prace (jak usuwanie linii, siatka[2] etc.) Dla mnie jest wi�cej zalet ni� wad. A je�li kto� zechce stworzy� art za pomoc� jakiego� rysowania kresek czy wype�niania automatycznie, to jego sprawa -- pewnie i tak nic nie powie. Zreszt� te ca�e dodatki to marne s�. Testowa�em to przez jaki� czas i linie wychodz� gorsze od tych namalowanych normalnie; zreszt� wida� od razu co jest rysowane samodzielnie, a co za pomoc� ,,wspomagaczy''. BTW. Bug, gratulacje za miejsce w Jave ;) Masz sw�j w�asny styl linii obok niekt�rych innych os�b z alta :) I szkoda, �e nie ma �adnego pozytywnego s�owa o tym programie... a� si� pokusz� o zebranie tego co tu napisa�em w ca�o�� i zg�oszenie jako nowy punkt do FAQ :) : ,xXXXx, : .////|\\\\. : ///._ _.\\\ : //( @ @ )\\ : //|\\ J //|\\ : `"'"`\ - /`"'"`' : `---' : fsc/jave W tym rysunku jedyne co zrobi�em za pomoc� Jave to owal. :) Bo nic innego mi do g�owy nie wpad�o, jak mo�na zrobi� szybko art coby do tego punktu pasowa�. : Program "Jave" ma jeszcze jedn� kusz�c� opcj� czyhaj�c� na leniwych artyst�w. : Jest ni� watermark, czyli mo�liwo�� wstawiania obrazka w t�o. Dzi�ki temu, : wida� dok�adnie linie, kraw�dzie i kszta�ty, co bardzo pomaga w rysowaniu, ale : mo�e "zabi�" inwencj� tw�rcz� artysty. Zgadzam si� z tym... ale jak zauwa�y�em, to na alt.ascii-art ludzie jako� przyja�niej s� nastawieni do tej opcji ni� tu u nas. Wiem... miliony much... ;) : Zdania, czy rysunek narysowany pod 'Jav�' jest ascii-artem czy nie, s� : podzielone. Pewna grupa os�b uwa�a, �e ascii-art to obrazek narysowany : WY��CZNIE przy u�yciu edytora tekstowego, za� cz�� dopuszcza u�ywanie [...] Jave mo�na u�ywa� te� jako normalnego edytora, co robi� ja czasem jak mnie vim denerwuje. I rysuje si� w ten sam spos�b jak w innych edytorach graficznych... Z t� r�znic� �e rysuj�c widzi si� ikonki typu rysysuj linie. BTW. `Jav�` lepiej zamieni� ja Jave... jak nie odmienia�, to nie odmienia� :) Mniej sztucznie to brzmi. : .- Moim zdaniem nie edytor jest wa�ny, ale zawarta w rysunku dusza! : _@" M�dry �limak masz tu li�cia ;) .--._ `=`_.-' : /)) : .== ,/_)o" =================== Ma�o tego! ==============================. : | | : | NIEZB�DN� wr�cz czynno�ci� os�b udzielaj�cych si� na grupie jest | : | do��czenie obrazka ascii-art do ka�dego swojego listu. Rysunek mo�e | : | by� malutki (np. ob-ascii) i niekoniecznie sw�j, chocia� bardzo | : | zach�camy, aby wysy�a� w�asne... . . | : | (\ o /) | : '-------------------- Nic, tylko rysowa� i wysy�a�! --------(,/|\,)----jb �adne to :) [...] : pl.test. Grupa ta s�u�y do przeprowadzania test�w i nikt nie b�dzie mia� o nie : do Ciebie pretensji. Zauwa�y�em, �e ludzie tam pomagaj� w konfigurowaniu czytnik�w... wi�c jakby co to mo�na zapyta�. PS. A do mnie maj� pretensje ;P : z niego zb�dne fragmenty, takie jak wrotki, sygnaturki (o ile ich nie : komentujesz) oraz niepotrzebne cytaty. Apropo... A co z cytowaniem du�ego artu je�li chce si� go tylko skomentowa�? Bo ja nie mam sumienia do wycinania, szczeg�lnie jak mi si� podoba... : W internecie znajduje si� te� wiele galerii. Warto je odwiedzi�! : Oto odno�niki do kilku z nich, g��wnie polskich artyst�w: [...] Jak znajd� serwer jaki�... i dost�p do netu porz�dniejszy to zrobi� zbi�r odno�nik�w z komenatarzem porz�dnym :) Mam ju� nawet offline skrypt zrobiony... Teraz tylko doda� strony i wys�a� w �wiat... :) : ASCII - (ang. American Standard Code for Information Interchange) : system kodowania znak�w za pomoc� cyfr; wi�cej informacji : znajdziesz w odpowiedzi na pyt. ...... [...] Tak mnie natchn�o po przeczytaniu samego pocz�tku... mo�e by doda� info co to jest ANSI i od czego pochodzi skr�t? : ob-ascii, OA lub OB [...] Niedawno na alt.ascii-art dowiedzia�em si� sk�d si� to OA w og�le wzi�o :) I kto pierwszy tego u�y�... Warto czyta� ichnich ;) : watermark : - spos�b rysowania aa przez leniwych artyst�w stosuj�cych przy : rysowaniu "t�o" w formie obrazka. Opcja jest dost�pna np. w Jave. [...] Albo naklejenia prze�roczystej folii z narysowanym cosiem na monitor ;) : | To ju� jest koniec FAQ'a grupy pl.rec.ascii-art. | [...] :(( Ju�? Ehh... kr�tkie to FAQ. ;) Przyjemno�ci zawsze szybko si� ko�cz�... Jeszcze co�. Nina uaktualnia dalej swoj� kolekcj�? Bo je�li nie ma czasu czy co�... to mo�na by jej jako� pom�c ;) M. [1] Stworzy�! Nie wyklika�. [2] Wiem, �e niekt�rym ta obcja nie jest potrzebna, ale mi czasem si� przydaje... :) -- .--. fsc / \ : : _,o \ / \' | `--' .' ( /_/|\\ mail: stforek@megapolis.pl gg: #1259894 LRU: #250035 http://www.stforek.boo.pl/