X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,7e1d00d9bfb02615 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-01-31 05:17:35 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-xit-08!supernews.com!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!proxad.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail From: ('Goldmoon') Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: prawdziwy i nieprawdziwy ascii art Date: Fri, 31 Jan 2003 13:54:08 +0100 Organization: Home - http://www.brak.strony.prv.pl Lines: 141 Message-ID: <31012003.128F2F5C@Goldmoon.Bydgoszcz.pl> References: Reply-To: goldmoon@ascii.art.pl NNTP-Posting-Host: pa243.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2 Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: news.tpi.pl 1044018050 2400 213.76.48.243 (31 Jan 2003 13:00:50 GMT) X-Complaints-To: usenet@tpi.pl NNTP-Posting-Date: Fri, 31 Jan 2003 13:00:50 +0000 (UTC) Keywords: ASCII Art's X-Counter: 313 X-Newsreader: Forte Agent 8.4/52.381 X-Love: Kocham Cie kochanie moje User-Agent: James Bond 1.3.23.2 Cancel-Lock: sha1:ImYDHELYD9xtRP2UgrPJSED/sso= X-ASCII-01: * _______ __ __ X-ASCII-02: * | __|.-----.| |.--| |.--------.-----.-----.-----. X-ASCII-03: * | | || _ || || _ || | _ | _ | | X-ASCII-04: * |_______||_____||__||_____||__|__|__|_____|_____|__|__| Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:17315 _ __,~~~/ ,~~`( )_( )-\| Dnia Thu, 30 Jan 2003 04:19:01 +0100 |/| `--. rekrutacja wystuka�(a): ____!_!__!________________________________________________________________ >Witam serdecznie >W komentarzach http://ascii.blog.pl Goldmoon zostawil notke, w ktorej >napisal "szkoda ze to nie jest _prawdziwy_ ascii-art". Zadalem mu >pytanie na priv, gdzie szukac definicji, norm kulturowych etc. na ten >temat, ale niestety nie odpowiedzial. Ej no! Chwila ... Nie przesadzaj ... Nie wszyscy maj� dost�p do netu 24h na dob�. Niekt�rzy odbieraj� poczt� raz na te 24h, a czasem i rzadziej. Z t�d si� wzi�o moje op�nienie w odpowiedzi. Staram si� odpowiada� najszybciej jak mog�. >Od razu zastrzegam - interesuje mnie to, bo naprawde nie wiem, historia >ascii artu to dla mnie tabula rasa. >Jedyna dyskusja na ten temat jaka znalazlem w annalach grupy jest >dyskusja z 1999 roku [Autor:TOM (thomas@free.com.pl); Temat:programy do >ascii-art?; Data:1999/01/24], w ktorej - jak mi sie wydaje - najbardziej >rozpowszechnione opinie przedstawia Lukasz Rewerenda. Przesledzi�em sobie ten kr�tki w�tek i rzeczywi�cie. Opinia pana �ukasza Rewerendy jest wed�ug mnie jak najbardziej trafna. >Jesli jestescie jeszcze w stanie o tym pisac (bo pewnie nie jestem >pierwszy) to zadam kilka pytan dodatkowych, by temat podrazyc: >- Jaka jest definicja ascii artu, co sie za ascii art uznaje, a co nie? >Gdzie ja znalezc w sieci, kto jest autorem i kiedy zostala sformulowana? >- Co z filmami w ascii (czy aaxine powinien byc wyklety bo wyswietla mpg >jako ascii na tej samej zasadzie co generatory, czy w drodze wyjatku >blogoslawiony, bo robi to nawet pod konsola?) Fragmenty FAQ pl.rec.ascii-art: "Do ascii-art zaliczaj� si� rysunki i animacje wykonane za pomoc� zestawu znak�w ASCII. [...] Ascii-artem natomiast NIE S� obrazki wykonane przez programy do konwersji grafiki na znaki (np. gif2asc). [...] Nale�y r�wnie� odr�nia� ascii-art od ansi-artu. Rysunki i animacje nale��ce do tej drugiej muzy :) odr�niaj� si� przede wszystkim zastosowaniem kod�w steruj�cych ansi. Ich wykorzystanie umo�liwia tworzenie animacji czy np. zastosowanie kolor�w. Ansi-arty zwykle bazuj� na rozszerzonym, w stosunku do ASCII, zestawie znak�w." Gdzie znale�� te definicje? Cho�by na mojej stronie. Cho�by na stronie grupy pl.rec.ascii-art ... >- Czy sa uznani artysci ktorzy korzystaja z generatorow (Contemporary >Ascii http://www.ljudmila.org/~vuk/ascii/????)? Tego adresu nie mia�em jeszcze mo�liwo�ci sprawdzi�, wi�c moja odpowied� mo�e by� cz�ciowo nieaktualna. Wed�ug mnie, _uznani_ arty�ci nie korzystaj� z generator�w Ascii. +Uznani_ arty�ci po prostu nie mieli takiej mo�liwo��i. Rysowali kilka [-na�cie] lat temu, kiedy o takich programacxh po prostu nikt nie s�ysza�. >- Jacy artysci uwazani sa dla sceny ascii za najwazniejszych? Mam na >mysli artystow swiatowych, a nie tylko Polskich, i takze w przeszlosci, >a nie tylko teraz. Dla ka�dego b�dzie to kto inny. Ka�dy ma swoich faworyt�w. Dla mnie jest to [kolejno�� alfabetyczna]: - a:f - Andreas Freise - b'ger - Joris Bellenger - fL - Felix Lee - gnv - Genoveva Galarza - hjw - Hayley Jane Wakenshaw - jgs - Joan G. Stark - jro - Jonathan Oglesbee - snd - Shanaka Dias - VK - Veronica Karlsson ... i jeszcze m�g�bym wymieni� kilkana�cie innych pozycji. Dok�adniejszy spis autor�w ascii art'�w znale�� mo�esz u mnie na stronie w [niedoko�czonym] dziale 'Sygnaturki'. >- Czy istnieja wyspecjalizowani krytycy i teoretycy sztuki ascii? jakies >mniej lub bardziej szzegolowe prace na jej temat? Grupy dyskusyjne: pl.rec.ascii-art alt.ascii-art de.alt.ascii-art rec.arts.ascii ... to s� najwi�ksi krytycy i teoretycy sztuki ascii. Jakie� prace na jej temat? Nie wiem ... History of ASCII Art wed�ug Joan G. Stark? >- Jakie trendy w Ascii sa obecnie najwazniejsze (bo rozumiem, ze >sygnaturki nie sa powazna sztuka ascii, a rodzajem "poezji >okolicznosciowej") Ale� dlaczego sygnaturki nie zalicza� do sztuki ascii?! Wiele z nich to prawdziwe arcydzie�a ... Pere�ki ascii art'u ... - -- . _, .. j u s t. h o w l.i n g i n .t h e n.i g h t .. ._, . , )'' . /\_ . ' ,/\ . , ``( , _\__/ |__.'\._______,--;_'_`-.___,.______,/_,_`.__,-.__'__,/`-._,_| \____ ,_f_)\. Ilmari Karonen iltzu@sci.fi http://www.sci.fi/~iltzu/ /(_|_,. Trendy? Trudno chyba m�wi� o trendach. Ostatnio coraz popularniejsze staje si� posiadanie "ciekawej i interesuj�cej" sygnaturki. I nie chodzi tu tylko o ludzi rysuj�cych ascii art'y. Wiele os�b z poza tej "bran�y" chcia�o by mie� w sigu co� co zwraca na siebie uwag�. A inne trendy? Narysowa� co� nowego .. Cos czego jeszcze nikt nie narysowa�? Ascii Art to �ywio� ... OB-Ascii ... .----. /___.--'-. C '----' | ) .-----. | .| /_ / '''----' / ) / / \/'..'__/ / / / / / /\~~)__________ \(___________) | | | | | | | | | |(__) | | -abg >dzieki za pomoc >rekrutacja Pozdrawiam Goldmoon -- ___/\__ __|_,-~~-,|__ micha� 'Goldmoon' kwa�niewski __|_-~ ~-|__ Email: goldmoon@ascii.art.pl l__l _|_-~ ,-- \| Phone: /+48/ 0609101372 /--\/\/\/_- / / / \ http://www.brak.strony.prv.pl |oo|~~~~~~___/ / | __/ \ UIN: 35513419 GG: 2659 ~~ ~~~~~//_,,,-----'~~~~~ / ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ equi donati dentes non inspiciuntur