X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,2d6586a2013f2aa2 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-02-26 10:26:36 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-xit-09!supernews.com!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.tpinternet.pl!news.task.gda.pl!news.trzebnica.net!news.vectranet.pl!news.bsk.vectranet.pl!not-for-mail From: "Jola B." <_NOSPAM_jola@arkom.pl> Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: ____FAQ___...---> przeczyta�, powiedzie� co si� my�li :P Date: Wed, 26 Feb 2003 19:26:17 +0100 Organization: VectraNet.pl Lines: 249 Message-ID: References: <24022003.5C6F8739@ustawilam.nareszcie.to> NNTP-Posting-Host: 10.1.2.43 Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: quoted-printable X-Trace: bialystok.bsk.vectranet.pl 1046283953 24040 10.1.2.43 (26 Feb 2003 18:25:53 GMT) X-Complaints-To: admin@bsk.vectranet.pl NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Feb 2003 18:25:53 +0000 (UTC) X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1123 X-Priority: 3 X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1123 X-MSMail-Priority: Normal Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:18080 "Asia Mazur [Asik]" napisa=B3 w wiadomo=B6ci: > Jola B. napisa=B3a w wiadomo=B6ci = news:b37meq$ham$1@bialystok.bsk.vectranet.pl... > > =3D=3D=3D> Co to jest ascii-art? > > > > Do ascii-art zaliczaj=B1 si=EA rysunki i animacje wykonane za = pomoc=B1 > > zestawu znak=F3w ASCII. >=20 > i dla mnie to mas=B3o z mas=B3a. nie lepiej tekst o znakach z = klawiatury? mo=BFna by=B3oby to po=B3=B1czy=E6:=20 ... wykonane za pomoc=B1 zestawu znak=F3w ASCII, czyli znak=F3w = dost=EApnych bezpo=B6rednio z klawiatury albo da=E6 tylko:=20 ... wykonane za pomoc=B1 znak=F3w dost=EApnych bezpo=B6rednio z = klawiatury ... Ale je=B6li zostanie tylko z tym "zestawem znak=F3w ASCII", to od razu masz wyja=B6cion=B1 nazw=EA: sk=B1d "ascii"? i masz informacj=EA, =BFe = s=B1 takie znaki, a pytanie dalej masz tego dok=B3adne wyja=B6nienie. > > Teoria ascii-art tez powinna by=E6 na pocz=B1tku - wzoruj=B1c si=EA = na > > wszystkich ksi=B1=BFkach i dzie=B3ach: wst=EAp, teoria, praktyka, = wnioski > > i zako=F1czenie. >=20 > tu to nie wiem.. i tak spis tre=B6ci jest na pocz=B1tku, =B3atwo = znale=BC=E6 odno=B6nik, > a by=B3abym raczej za posegregowaniem FAQ od pytania o najprostsze = rzeczy > do tych o trudniejsze. Informacja o znakach tabeli, historii, etc > wed=B3ug mnie jest ju=BF specjalistyczna Wg mnie to podstawa, bo wiesz z czego mo=BFna obrazki sk=B3ada=E6. Poza tym podzia=B3 pyta=F1 wg trudno=B6ci nie jest IMHO dobry. Mo=BFe = lepiej u=B3o=BFy=E6 to tak, jak widzi to osoba pierwszy raz widz=B1ca ascii-arty, czyli: zobaczy gdzie=B6 jaki=B6 art i pyta co to za rysunki, zagl=B1da na = grup=EA,=20 ale tutaj same poszatkowane obrazki - musi wiedzie=E6 jak to = ogl=B1da=E6 bo inaczej nic nie zobaczy (konfiguracja czytnika + wyb=F3r = czcionek), potem spr=F3buje co=B6 sam, mo=BFe to nie jest trudne, ale w czym to = si=EA robi? i jak? My=B6li: ju=BF co=B6 narysowa=B3em i chc=EA wys=B3a=E6 na = grup=EA i si=EA pochwali=E6 :] (pyt: jak wysy=B3a=E6?), na grupie jest mn=F3stwo rysunk=F3w, a = m=F3j taki na razie nijaki ... czy mog=EA korzysta=E6 z tych rysunk=F3w z grupy? i na = jakich warunkach? A mo=BFe stworzy=B3bym w=B3asn=B1 sygnaturk=EA, albo = potrzebny mi taki i taki rysunek, a sam nie bardzo potrafi=EA, wi=EAc czy mi to = narysuj=B1? (pro=B6ba o wykonanie + figlet). Pi=EAkne te obrazki (tu go=B6=E6 = =B3apie magi=EA :)) i chce wi=EAcej (Gdzie mog=EA znale=BC=E6 jeszcze wi=EAcej = ascii-art=F3w?) A jak nie wie co to "aa", to zagl=B1da do s=B3ownika.. > > > 2. Rybki! Ale co ma symbolizowa=E6 ,,lr"? > > > > Pytanie bez sensu. Wg mnie ka=BFde pytanie i odp. powinno by=E6 = takie > > =BFeby je mo=BFna bylo wyrwa=E6 z FAQ i gdzie=B6 zacytowa=E6 i = =BFeby przy tym > > mia=B3o sens.... >=20 > hm. ja nie jestem pewna; przecie=BF i tak FAQ istnieje jako = ca=B3o=B6=E6? > nie bywa rozcz=B3onkowywane.. a to pytanie by=B3oby logicznym, = potocznym > jezykiem Wg mnie nie. Zobacz inne faqi - tam nawet w roznych pytaniach zdarza = opisywac sie ta sama sytuacje, zeby osoba czytajaca pytania od razu zrozumiala = pytanie. Faq'a nie czyta si=EA przecie=BF od g=F3ry do do=B3u, ale czasem tylko o = tym o czym si=EA chce dowiedzie=E6. Wracaj=B1c do pytania, to chyba ju=BF lepiej by=B3oby umie=B6ci=E6 takie = pytanie: Co symbolizuj=B1 do=B3=B1czane do rysunk=F3w literki?" lub co=B6 w tym = gu=B6cie. > Ty to wrzucasz do jednego punktu razem z opisem co to ascii.. > lecz mo=BFe lepszym pomys=B3em by=B3oby umieszczenie w FAQ wi=EAcej > szczeg=F3=B3owszych pyta=F1? > zamiast og=F3lnych, kt=F3rych lektur=EA byc mo=BFe w po=B3owie si=EA = przerywa.. Pytanie o podpisy mo=BFe by=E6 oddzielne, patrz wy=BFej :) >=20 > > > 3. Czy mog=EA u=BFy=E6 ten obrazek w sygnaturce b=B1d=BC = zamie=B6ci=E6 na stronie www, > > > je=B6li zostawi=EA podpis autora? > > > > > > Odp: Oczywi=B6cie! To samo dotyczy wszystkich obrazk=F3w, kt=F3re = znajdziesz > > > na naszej grupie pl.rec.ascii-art. Ale pami=EAtaj, =BFe = podpis=F3w autora nie > > > wolno usuwa=E6! > > > > Umie=B6ci=B3am takie wyja=B6nienia z zasadami rozpowszechniania w = jednym punkcie. >=20 > u Ciebie to na ko=F1cu.. a z tym problem najwi=EAkszy, niech=BFe rzuca = si=EA w oczy od razu! > i wg mnie pytanie to wyp=B3ywa zaraz po obejrzeniu pierwszego obrazka = z pkt.1 ego:) Ale to pytanie zawiera w sobie od razu odpowied=BC i w odpowiedzi masz w = zasadzie tylko s=B3=F3wko "oczywi=B6cie", sytuacja powtarza si=EA kilka razy w faq ... > > > 5. Co pocz=B1=E6, je=B6li znajd=EA gdzie=B6 w galeriach www = obrazek, kt=F3ry nie ma podpisu? > > > > Ee. Mo=BFna przecie=BF nic nie zrobi=E6...:) Wyja=B6nione w innym = punkcie. >=20 > gdzie wyja=B6nione? wyja=B6nione tylko poszukiwanie autora po = inicja=B3ach w spisach > the who is who. W: Czy mog=EA wykorzystywa=E6 rysunki ascii-art? --cytat:-- Wysy=B3aj=B1c gdziekolwiek rysunek pozbawiony podpisu, nale=BFy = doda=E6, i=BF nie jest si=EA jego autorem. Je=B6li nie potrafimy znale=BC=E6 autora = obrazka nale=BFy zaopatrzy=E6 jego rysunek napisem: [unknown]. . , (\;/) oo \//, _ ,/_;~ \, / ' "' ( ( \ ! // \ |__.' '~ '~----'' [unknown] --koniec cytatu-- Mo=BFna doda=E6, ten kawa=B3ek, =BFe jak si=EA znajdzie autora, to = poinformowa=E6 wszystkich :) > > > 6. Niestety, w listach na p.r.a-a zamiast obrazk=F3w widz=EA = rozjechane kreski i kropki. > > > Co=B6 z Wami nie tak? > > > > Powinno dotyczy=E6 konfiguracji czytnika, a nie tylko czcionek, o = czym jest dalej ... >=20 > nie ka=BFdy kto ogl=B1da arty =BCle ustawionym czytnikiem wpadnie na = to, =BFe to jego wina; > odpowiadajmy na pytania, a nie uk=B3adajmy pyta=F1, kt=F3rych by si=EA = nie zada=B3o, wedle odpowiedzi! Ok. Masz racj=EA. To dodajemy. > > > Windows3 > > > > Co to za system???? >=20 > yy.. win3.11? ;) > by=B3o takie cude=F1ko;) Heh, tak my=B6la=B3am, ale w takim razie trzeba da=E6 3.x, bo tam by=B3o = ich wi=EAcej :) > > > MSDOS > > ^^^^^^ > > to jest edytor???? >=20 > w og=F3le to wzi=EAte ze spisu = http://martweb.hypermart.net/aaafaq/aaaminifaq.txt Kto=B6 wie? Bo mi si=EA nie podoba (nie spotka=B3am si=EA z tym edytorem = ... to raczej os :) Te=BF kiedy=B6 by=B3 taki .. :] > > > 9. Czy mog=EA poprosi=E6 na forum grupy o wykonanie = rysunku/napisu ascii? > > > > Rozmieni=B3am to na oddzielne pytanie ,,co to jest figlet?'' >=20 > hm.. a ktos mo=BFe nie wiedzie=E6, =BFe chodzi z figletem o napisy i = nie zajrzy nawet :/ fakt. pytanie do poprawy. >=20 > > > 10. Czy mog=EA si=EA tu zwr=F3ci=E6 z pro=B6b=B1 o skomponowanie = sygnaturki? > > > > Hihi. To ,,skomponowanie'' wprawi=B3o mnie w weso=B3y nastr=F3j = :)))))))) >=20 > i czemu wyci=EA=B3a=B6 to w swojej wersji? :> > to na tyle popularny temat na grupie, =BFe zas=B3uguje na oddzielne = pytanie >=20 > ilepiej wi=EAcej pytan ni=BF jedno wielkie gigantyczne z upchni=EAtymi = w nim ionformacjami >=20 w zasadzie tak. dodam pytanie, tylko si=EA zastanowi=EA jak to = "uj=B1=E6" Dot. konwerter=F3w: > lecz pytanie o nie cz=EAsto pojawia sie na grupie.. tak by sobie > poczytali o tym w FAQ :) i nie trzeba by by=B3o za ka=BFdym razem > wyjasnia=E6.. Je=B6li by przeczytali dobrze faq to nie zadaliby tego pytania :) Mo=BFna o konwerterach napisa=E6, macie mo=BFe ten "ciep=B3y = tek=B6cik"???? > ojj jeszcze wymaga przerabiania.. ale fajnie si=EA tak pracuje nad = tym:) Nawet wi=EAcej ni=BF du=BFo ...=20 Pozdrawiam, nied=B3ugo po=B6l=EA nowsz=B1 wersj=EA projektu :))))) --=20 ()(),~~,. .. ___; ) Jola =3D`=3D (_. jb http://www.ascii-art-joli.prv.pl/ FAQ pl.rec.ascii-art: http://www.ascii-art-joli.prv.pl/faq.html