X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,6d52b9b5bd891c24 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-02-10 14:07:13 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-04!sn-xit-06!sn-xit-08!supernews.com!easynet-quince!easynet.net!nntp.theplanet.net!inewsm1.nntp.theplanet.net!newspeer.lavaseals.co.uk!zen.net.uk!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!news.nask.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.k.pl!news.trzebnica.net!news.vectra.pl!news.vectranet.pl!news.bsk.vectranet.pl!not-for-mail From: "Jola B." <_NOSPAM_jola@arkom.pl> Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: FAQ pl.rec.ascii-art wersja 1.0.5 (09.02.2003) - poprawne kodowanie Date: Mon, 10 Feb 2003 23:04:11 +0100 Organization: VectraNet.pl Lines: 93 Message-ID: References: NNTP-Posting-Host: 10.1.2.43 X-Trace: bialystok.bsk.vectranet.pl 1044914798 30989 10.1.2.43 (10 Feb 2003 22:06:38 GMT) X-Complaints-To: admin@bsk.vectranet.pl NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Feb 2003 22:06:38 +0000 (UTC) X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1123 X-Priority: 3 X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1123 X-MSMail-Priority: Normal Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:17710 U�ytkownik "Leszek Eneuel Ciszewski" skomentowa�: > > Wype�niane ascii art'y zdarzaj� si� rzadziej. Oto > > ascii-arty? S�usznie, ujednolici�. > > to system kodowania znak�w za pomoca cyfr. Poniewa� komputer > * to system kodowania znak�w za pomoc�? > Troch� mi si� nie podoba. Z tym, to nie wiem, co zrobi�. A jak nie wiem, to nic nie robi� :) > > 7-bitowy (128 znak�w), oraz 8-bitowy (256 znak�w, gdzie mo�na > > zdefiniowa� np. polskie znaki narodowe). W ascii-art u�ywa si� > > kodu 7-bitowego. > > Nie jestem pewny, ale chyba takie > o�miobitowe ASCII nie istnieje. :) to jest rozszerzona tablica ASCII, a taki znak spoza podstawowej tablicy zapisuje si� na 8 bitach. W aa u�ywa si� znak�w z tablicy podstawowej, gdzie ka�dy znak jest zapisywany na 7 bitach. Ok, ok ... b�dzie tak: Podstawowa tablica ASCII zawiera 128 znak�w. Ka�dy znak z tej tablicy jest zapisywany na 7 bitach. W rozszerzonej tablicy ASCII jest 256 znak�w. Znaki spoza tablicy podstawowej s� zapisywane na 8 bitach. Te dodatkowe znaki mog� np. definiowa� polskie znaki narodowe. W ascii-art u�ywa si� znak�w z tablicy podstawowej. > > znaki, kt�re s� bezpo�rednio osi�galne ze standardowej > > klawiatury PC-ta. Opr�cz tego, norma definiuje 32 > Chyba ten przecinek nie jest potrzebny. Piotr m�wi, �e jest, Ty, �e nie. Mi si� wydaje, �e �atwiej si� czyta, gdy jest ...? > > Ka�demu znakowi oraz kodowi steruj�cemu przyporz�dkowany > > jest siedmiobitowy numer. > Mo�e raczej: siedmiobitowa liczba? To w og�le wyrzuci�am, bo si� powtarza z tym, co by�o wyja�niane wcze�niej. > > * LF (line feed) -- kod nr 13 > > * CR (carriage return) -- kod nr 10 Hehe, nikt nie zauwa�y�, �e LF to 10, a CR to 13 ?????? :) > > Ascii-art zdecydowanie najlepiej prezentuje si� w trybach > > tekstowych; w trybach graficznych nale�y do jego wy�wietlania > > u�y� czcionki nieproporcjonalnej. > > * u�y� tak�e czcionki nieproporcjonalnej. A jakiej jeszcze mo�na u�y�? > > Trzeba podkre�li�, �e wysy�anie ascii-art�w (czy og�lnie, > * Trzeba podkre�li�, �e wysy�anie ascii-art�w (czy og�lnie > > > posting�w) szerszych ni� uznawane za norm� 72 znaki jest �r�d�em > > k�opot�w i nie nale�y tego robi�. > > Bez przesady... Mo�na Wilki lubi�, mo�na > si� ich ba�, ale �eby od razu t�pi�?! ;) B�dzie: Trzeba zaznaczy�, �e wysy�anie ascii-art�w (czy og�lnie post�w) szerszych ni� uznawane za norm� 72 znaki mo�e by� �r�d�em k�opot�w i lepiej tego unika�. > > Dlaczego 72 a nie 80? Dlatego, �e je�li kto� cytuje Twoj� > > wypowied�, przybywa jej co najmniej jedna kolumna szeroko�ci -- > > trzeba na to bra� poprawk�. > > Ja bym tu raczej poprosi� pokornie ;) wysy�acza, > coby sprawdza� po wys�aniu, czy jego m@iler nie > dokona� automagicznych uszlachetnie�. :) Tak, ale to ju� jest "po ptokach" ... -- ()(),~~,. .. ___; ) Jola =`= (_. jb http://www.ascii-art-joli.prv.pl/ FAQ pl.rec.ascii-art: http://www.ascii-art-joli.prv.pl/faq.html