X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,58d06613be617a5b X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-02-16 10:10:14 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-xit-08!supernews.com!priapus.visi.com!news-out.visi.com!hermes.visi.com!eusc.inter.net!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail From: Marcin Glinski Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: FAQ -- moja propozycja! Date: Sun, 16 Feb 2003 18:10:22 +0000 (UTC) Organization: Master of the Wind... Lines: 175 Message-ID: References: <15022003.724BE67E@ustawilam.nareszcie.to> <16022003.43BA7CD8@ustawilam.nareszcie.to> Reply-To: stforek@from.eternity NNTP-Posting-Host: pe73.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2 Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1045419022 21095 213.76.100.73 (16 Feb 2003 18:10:22 GMT) X-Complaints-To: usenet@tpi.pl NNTP-Posting-Date: Sun, 16 Feb 2003 18:10:22 +0000 (UTC) X-Song: Master of the Wind... X-Love: Warkoczyki! X-Licznik: 4969 User-Agent: slrn/0.9.7.4 (Linux) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:17872 ^@@^ .-()-. Il �tait une fois derriere sept collines et sept fleuves \)__(/ Asia Mazur [Asik] elle/il a parl� avec la voix humaine: : uiu :) : To sie nazywa odzew:))) Juz odpowiadam:>> Asia Mazur vel Asik says uiu ;) :> Ekhm, co� m�wili�my o obrazkach ;))) : Ekhm, to z rozp�du; i na razie to by�o tylko przedstawienie tre�ci. OK. :) :> : Podstawowa tablica ASCII zawiera 128 znak�w. Ka�dy znak :> : z tej tablicy jest zapisywany na 7 bitach. W rozszerzonej tablicy :> : ASCII jest 256 znak�w. Znaki spoza tablicy podstawowej s� :> : zapisywane na 8 bitach. Te dodatkowe znaki mog� np. definiowa� :> : polskie znaki narodowe. W ascii-art u�ywa si� znak�w z tablicy :> : podstawowej. :> :> Mam takie wra�enie, �e ta infomacja jest naprawd� nie potrzebna, :> jesli kogo� naprawd� b�d� takie informacje interesowa�y, to sobie :> poszuka -- napewno znajdzie co� szybko, a FAQ strasznie ,,zagmatwa''. : : Hmm; te� mam takie odczucia [znaczy: ta informacja jest dla mnie : czysto ,,ksi�ycowa"] i bym to usun�a z FAQ :> Ze zrozumieniem mo�e i nie mam k�opot�w, ale uwa�am j� za zb�dn� :) :> [ciach] zdaje mi si�, �e ta warto�� 16-tkowa nie jest potrzebna... : Przecie� to tylko jedna kolumna; i nie wpadajmy w mani� redukowania.. Nie wpadajmy? A szkoda... :P :> Mia� by� polski FAQ. : Ajej;P Ajajajaj nawet wi�ksze ;) :> W osobnym pytanie proponowa�bym pomimo tego da� linki i namiary :> program�w do konwersji, im wi�cej tym mniej pyta� na grupie, a :> pami�tam �e sporo ich by�o (tych pyta�). : : Gdzie� w angloj�zycznym FAQ widzia�am taki spis.. poszukam:) Ale to podobno by�o na p.r.a-a... szkoda �e �ci�gn��em uszkodzone archiwum :( :> Przyk�ady znak�w NIE NALE��CYCH do zestawu ASCII: :> :> �� �� �� �� �� �� �� �� �� � � � � � � � � � � � � � � :> :> / nie wiem czy ten punk potrzebny jest, bo mo�e tylko namiesza� / : : Miesza; na moje niepotrzebny. Tak te� my�la�em. :> Mo�e pouzupe�nia� ten wykaz i jego wstawi� zamiast tego poprzedniego? : : Jestem za:) : A znalaz�am jeszcze: http://martweb.hypermart.net/aaafaq/aaaminifaq.txt To jest to samo... jak widz� :) :> Hmm... warto by doda� jeszcze, �e na grupie pojawiaj� si� ,,wojny :> czcionkowe" ;) Ale nie mam pomys�u jak to zrobi�... : : Hmhmhm; najtrudniej b�dzie w obiektywny spos�b o tym, napisa�, bo ka�dy ma : swoja ulubion� Lu.. tzn. czcionk� :) Chociaz z drugiej strony, ka�da Lu.. tzn. czcionka jest �liczna ;) : Ja Tobie pomog�, StfoRku:) Jakie� namiary na t� wiadomo��? : rok/miesi�c/temat? No w�a�nie tu jest k�opot... bo gdyby nie to, znalaz�bym :) :> Co Wy si� tak na tego �osia uparli�cie, ja naprawd� :> go tam widzia�em! ;) : : Wiesz, to ju� niemal�e maskotka grupy :P LOL :P : Na razie zajmijmy si� tre�ci�.. artami potem:) W og�le, mam ju� now� wizj�, : za chwil� nad ni� popracuj� i przedstawi� efekty:) �adna :) :> : * rec.arts.ascii :> Ta ostatnia wydaje mi si� martwa... poczeka�em z 2-3 tyg i odsybskrubowa�em. : Hahah;)) Ty te�? :) : I tak najlepsza by�a alt.ascii-art.endless.blablabla :))) Heh... no prawei martwa, FAQ-Bot czasem si� odzywa� ;) :> Istnieje wiele... tylko cz�sto szata graficzna i przede wszystkim _kolorsytyka_ :> jest wr�cz tragiczna, np. r�owe t�o, aqua czy #ffff00 napisy... proponowa�bym :> stworzy� jaki� w�tek do kt�rego b�dziemy umieszcza� ciekawe miejsca wraz z :> opisem co tam mo�na znale�� + wra�enia. I opiekun faq nie mia�by k�opotu z :> dodawaniem nowych link�w. : : Znaczy, dodawane by by�y na bie��co? : Fajnie rokuje, ciekawe jak to z realizacj� by by�o.. Tzn �e zacz�liby�my ten w�ten np. teraz, a sko�czy�by si�... mo�e nigdy? Je�li kto� natrafi na stron�, podaje j� w temacie, a w tre�ci opsi, co si� podoba, co nie etc. Nie by�oby k�opotu z linkami :) Ja m�g�bym to zacz�� bo mam troch� stron po�ci�ganych offline i widze, �e niekt�re np. s� biedne w sigi (s� powycinane) :> : -=m=<() :> : :> : [kto czyta� ten..] :> :> Latarka? R�a? :) Ten...? : Tr�ba! Wida� jak nic, �e tr�ba przecie�! ;P Mo�e to dlatego �e ja tr�ba jestem ;) :> (@) : (@0@) : "|" :> /\ | /\ :> `.' `.' :> / . . \ :> \ \_/ / :> \ - / :> /\_/\ :> / \ :> : : Nie mog�am si� powstrzyma�;) Sk�d si� ten kwaitek wzi��?! OA: Tury�ci na mo�cie. _____.-..-..-..-..-.______ """""'-''-''-''-''-'"""""" S. -- j -,- "All to be the master of the wind..." ]"-.__ ; '._ -.- __ \ ""--.._ -.- /:L '-.._ _.-'\ ~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-~-.~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.