X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,58d06613be617a5b X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-02-16 04:02:53 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-xit-09!supernews.com!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!news.man.poznan.pl!news.telbank.pl!news.task.gda.pl!news.bipnet.pl!news.intelink.pl!not-for-mail From: "Asia Mazur [Asik]" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: FAQ -- moja propozycja! Date: Sun, 16 Feb 2003 13:02:29 +0100 Organization: INTELINK - http://www.intelink.pl Lines: 315 Message-ID: <16022003.43BA7CD8@ustawilam.nareszcie.to> References: <15022003.724BE67E@ustawilam.nareszcie.to> NNTP-Posting-Host: 10.0.2.6 Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: isp.intelink.pl 1045396969 20305 10.0.2.6 (16 Feb 2003 12:02:49 GMT) X-Complaints-To: usenet@intelink.pl NNTP-Posting-Date: Sun, 16 Feb 2003 12:02:49 +0000 (UTC) User-Agent: Hamster/1.3.23.3 X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000 X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000 X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.3 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:17860 uiu :) To sie nazywa odzew:))) Juz odpowiadam:>> Marcin Glinski napisa� w wiadomo�ci news:slrnb4tgnl.49s.stforek@from.eternity... > ^@@^ > .-()-. Il �tait une fois derriere sept collines et sept fleuves > \)__(/ Asia Mazur [Asik] elle/il a parl� avec la voix humaine: > > > : 1. Co to jest ascii-art? > : > : Oto przyk�ad ascii-artu: > : , > : . o ` " . /| /| > : |\_ . . .,+' `-.. / | > : |\.+'~o`. ,' d `+' | > : |/`+. .' `.- \\ .'\ | > : ~~ `+....,+"' \| lr > > Ekhm, co� m�wili�my o obrazkach ;))) Ekhm, to z rozp�du; i na razie to by�o tylko przedstawienie tre�ci. > : Podstawowa tablica ASCII zawiera 128 znak�w. Ka�dy znak > : z tej tablicy jest zapisywany na 7 bitach. W rozszerzonej tablicy > : ASCII jest 256 znak�w. Znaki spoza tablicy podstawowej s� > : zapisywane na 8 bitach. Te dodatkowe znaki mog� np. definiowa� > : polskie znaki narodowe. W ascii-art u�ywa si� znak�w z tablicy > : podstawowej. > > Mam takie wra�enie, �e ta infomacja jest naprawd� nie potrzebna, > jesli kogo� naprawd� b�d� takie informacje interesowa�y, to sobie > poszuka -- napewno znajdzie co� szybko, a FAQ strasznie ,,zagmatwa''. Hmm; te� mam takie odczucia [znaczy: ta informacja jest dla mnie czysto ,,ksi�ycowa"] i bym to usun�a z FAQ :> > Mo�na poprostu tamt� tabelk� �adnie przerobi�, a �eby nie gdyba� > ci�gle zrobi� to teraz ja: > > [ciach tabelka] O to chodzi�o:) �adna:) > [ciach] zdaje mi si�, �e ta warto�� 16-tkowa nie jest potrzebna... Przecie� to tylko jedna kolumna; i nie wpadajmy w mani� redukowania.. > : 2. co nie jest ascii-artem? > : > : * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * > : * * > : * HTML, Mime, Java etc are not ASCII. * > : * ^^^ * > : * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * > > Mia� by� polski FAQ. Ajej;P > : * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * > : * * > : * HTML, Mime, Java etc to nie jest ASCII. * > : * ^^^ * > : * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * > W osobnym pytanie proponowa�bym pomimo tego da� linki i namiary > program�w do konwersji, im wi�cej tym mniej pyta� na grupie, a > pami�tam �e sporo ich by�o (tych pyta�). Gdzie� w angloj�zycznym FAQ widzia�am taki spis.. poszukam:) > : 3. Co si� robi na p.r.a-a? > > Nie nie nie. Na p.r.a-a si� �yje drugim �yciem :))) > Poza dyskusj� mo�na dopisa�, �e na p.r.a-a prowadzi si� dyskusje, ale > przede wszystkim! rysuje arty, oraz odpowiada na pro�by o sygnaturki ;) :)) uhm, tak b�dzie lepiej:) > [ciach] > > Co do czcionek to napisa�em co� w innym po�cie, pro�bo-pytanie nadal > aktualne. z wiadomo�ci news:slrnb4t4l5.34b.stforek@from.eternity... > > > Przyk�ady znak�w NIE NALE��CYCH do zestawu ASCII: > > �� �� �� �� �� �� �� �� �� � � � � � � � � � � � � � � > > / nie wiem czy ten punk potrzebny jest, bo mo�e tylko namiesza� / Miesza; na moje niepotrzebny. > [ciach] > Przyk�ady czcionek nieproporcjonalnych: > > To takie wtr�cenie moje ;) W jednym z FAQ u Golmoona znalaz�em takie > co�: > > Windows: > FixedSys > Courier New > Courier > Lucida Console > Topaz New > Monotype.com > Terminal > Lucida Sans Typewiter > OCR A Extended > OCRB > Netextmo > Video Console Terminal > Andale Mono > Crystal > HyperFont > > Amiga: > Topaz > Courier > Pearl > Siesta > XEN > XCourier > ascii > tiny > > AppleMac: > Courier > Monaco > ZTerm > > > I co� ode mnie jeszcze: > > Linux: > adobe-courier > andale mono > bitstream-courier > biznet-fixed > courier new > lucidatypewriter > misc-fixed > sony-fixed > > Mo�e pouzupe�nia� ten wykaz i jego wstawi� zamiast tego poprzedniego? Jestem za:) A znalaz�am jeszcze: http://martweb.hypermart.net/aaafaq/aaaminifaq.txt > Hmm... warto by doda� jeszcze, �e na grupie pojawiaj� si� ,,wojny > czcionkowe" ;) Ale nie mam pomys�u jak to zrobi�... Hmhmhm; najtrudniej b�dzie w obiektywny spos�b o tym, napisa�, bo ka�dy ma swoja ulubion� Lu.. tzn. czcionk� :) powr�t co cytowania z wiadomo�ci: news:slrnb4tgnl.49s.stforek@from.eternity... > > : 5. W jaki spos�b dostosowa� Outlook Express do czytania i wysy�ania list�w na p.r.a-a? > [...] > > Dzi�kuj� za ten punkt :) :) > : 6. Jak mog� zrobi� swoj wlasny ascii-art? > : > : Potrzebny Ci jest edytor tekstowy i pomys� na rysunek. > > Pomo�e mi kto� ze sta�ym dost�pem do netu? Sko�czy� mi si� czas w tym > msc... a pami�tam, �e na jakiej� stronie widzia�em kopie postu z > p.r.a-a, ale to za czas�w gdy mnie jeszcze nie by�o, z pytaniem w > jakim programie tworzy� ascii-arty i odpowiedzi� z ogromn� list� > edytor�w tekstowych na ka�d� platform�. Pomo�e kto�? Ja Tobie pomog�, StfoRku:) Jakie� namiary na t� wiadomo��? rok/miesi�c/temat? > : 8. Czy mog� si� tu zwr�ci� z pro�ba o skomponowanie sygnaturki? > : > : Pami�taj, aby dok�adnie okre�li�, jakie informacje maj� znajdowa� si� > : w wymarzonej przez Ciebie sygnaturce [adres email, numery komunikator�w, > : linki do stron, cytaty], a tak�e jaki rysunek �yczy�by� sobie w niej > : mie�. Je�li napiszesz, �e chcesz sygnaturk� z �abk�, to wi�kszo�� naszych > : propozycji b�dzie ze �liczn� �abk�, a nie np. z ci�ar�wk� lub �osiem ;). > > Co Wy si� tak na tego �osia uparli�cie, ja naprawd� > go tam widzia�em! ;) Wiesz, to ju� niemal�e maskotka grupy :P > : [jakie�_ascii_polskiego_autora] > > > _ > {\_.' J_. > \_ / \ > /.'`-, / > L_ Y > J_,-' fsc > > ;))) Ale powa�niej to proponowa�bym np to: > > \/_ > \, /( ,/ > \\\' /// > \_ /_/ > (./ as > '` > > : Autorem powy�szego dzie�a jest Asia Mazur [Asik], podpisuj�ca si� > : inicja�ami "as". :)))) rumieni� si�! :P Na razie zajmijmy si� tre�ci�.. artami potem:) W og�le, mam ju� now� wizj�, za chwil� nad ni� popracuj� i przedstawi� efekty:) > : Autor(ka) _nie mo�e_ natomiast ogranicza� prawa kopiowania tego, co > : zamie�ci na grupie! Nie ma to sensu, gdy� wiadomo�� z rysunkiem > : kopiowana jest wielokrotnie pomi�dzy serwery news, archiwa i u�ytkownik�w. <<--------------. > : Zabronione jest natomiast czerpanie bezpo�rednich korzy�ci maj�tkowych z | > : takiego kopiowania! | > | > Tego nie by�o chyba wcze�niej? Je�li tak to r�wnie� Ci dzi�ki... | By�o :) > : Znaleziony rysunek mo�na wykorzysta� do sygnaturki, ale tylko i wy��cznie pod warunkiem | > : uzyskania zgody autora/autorki. Nale�y si� o ni� zwr�ci�, je�li planuje si� cz�ste | > : wykorzystywanie danego ascii-arta. | > | > O... to mi nie pasuje... bo np. obrazki pani jgs, czy inne s� bardzo | > popularne w sygnaturkach, ale nikt nie pyta si� o zgod�. Je�li nie | > usuwa si� podpis�w to czytaj oko�o tej linijki. ---------------------------------------------' Hmm yy.. masz racj� :) Jak kto� wysy�a na grup�, to zgadza si� na wykorzystanie rysunku przez inne osoby. > : 10. Gdzie mog� znale�� wi�cej ascii-art�w? > : > : Najwa�niejszym miejscem jest grupa news: pl.rec.ascii-art. > : Jest na niej spory ruch i mn�stwo nowych ascii-art�w. Innymi grupami > : dyskusyjnymi po�wi�conymi grafice ascii s�: > : * alt.ascii-art > : * de.alt.rec.ascii-art > : * rec.arts.ascii > > Ta ostatnia wydaje mi si� martwa... poczeka�em z 2-3 tyg i odsybskrubowa�em. Hahah;)) Ty te�? :) I tak najlepsza by�a alt.ascii-art.endless.blablabla :))) > : Poza tym, w internecie znajduje si� wiele galerii. > : Naprawd�, warto odwiedzi� ka�d�! > > Istnieje wiele... tylko cz�sto szata graficzna i przede wszystkim _kolorsytyka_ > jest wr�cz tragiczna, np. r�owe t�o, aqua czy #ffff00 napisy... proponowa�bym > stworzy� jaki� w�tek do kt�rego b�dziemy umieszcza� ciekawe miejsca wraz z > opisem co tam mo�na znale�� + wra�enia. I opiekun faq nie mia�by k�opotu z > dodawaniem nowych link�w. Znaczy, dodawane by by�y na bie��co? Fajnie rokuje, ciekawe jak to z realizacj� by by�o.. > _______________________________ __________________________________ > / `.' \ > : Oficjalna strona p.r.a-a | http://www.ascii.art.prv.pl/ : > | Strona Antoniny Liedke | http://akson.sgh.waw.pl/~aliedt/ | > | Galeria Goldmoon'a | http://www.brak.strony.prv.pl/ | > | Strona bug'a | http://www.asciipr0n.com/bug/ | > : Joan Stark | http://www.ascii-art.com/ : > \______________________________.-'-._________________________________/ > > �adniej? :) Jeszcze bardziej to potem mo�e si� zascii-artuje.. > : OBascii: > : > : -=m=<() > : > : [kto czyta� ten..] > > Latarka? R�a? :) Ten...? Tr�ba! Wida� jak nic, �e tr�ba przecie�! ;P > OA: Zdj�cia stforka... ale nie moje ;) > (@) (@0@) "|" > /\ | /\ > `.' `.' > / . . \ > \ \_/ / > \ - / > /\_/\ > / \ > Nie mog�am si� powstrzyma�;) pozdrawiam, Asik -- _\ :. Asia Mazur vel Asik says uiu! .: /`b :..every.day.is.a.winding.road..: /####J :. mailto asiolek(pretzel) .: |\ |\ R�a :..gdynia(dot)ids(dot)pl..: