X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,58d06613be617a5b X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-02-15 14:49:09 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-xit-09!supernews.com!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail From: Marcin Glinski Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: FAQ -- moja propozycja! Date: Sat, 15 Feb 2003 22:48:22 +0000 (UTC) Organization: Master of the Wind... Lines: 357 Message-ID: References: <15022003.724BE67E@ustawilam.nareszcie.to> Reply-To: stforek@from.eternity NNTP-Posting-Host: pe83.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2 Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1045349302 15872 213.76.100.83 (15 Feb 2003 22:48:22 GMT) X-Complaints-To: usenet@tpi.pl NNTP-Posting-Date: Sat, 15 Feb 2003 22:48:22 +0000 (UTC) X-Song: Master of the Wind... X-Love: Warkoczyki! X-Licznik: 4956 User-Agent: slrn/0.9.7.4 (Linux) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:17849 ^@@^ .-()-. Il �tait une fois derriere sept collines et sept fleuves \)__(/ Asia Mazur [Asik] elle/il a parl� avec la voix humaine: : 1. Co to jest ascii-art? : : Do ascii-art zaliczaj� si� rysunki i animacje wykonane za : pomoc� zestawu znak�w ASCII. : : Ascii-art to przewa�nie obrazki sk�adaj�ce si� z kontur�w. : Wype�niane ascii-art'y zdarzaj� si� rzadziej. Oto : przyk�ad ascii-artu: : , : . o ` " . /| /| : |\_ . . .,+' `-.. / | : |\.+'~o`. ,' d `+' | : |/`+. .' `.- \\ .'\ | : ~~ `+....,+"' \| lr Ekhm, co� m�wili�my o obrazkach ;))) : Podstawowa tablica ASCII zawiera 128 znak�w. Ka�dy znak : z tej tablicy jest zapisywany na 7 bitach. W rozszerzonej tablicy : ASCII jest 256 znak�w. Znaki spoza tablicy podstawowej s� : zapisywane na 8 bitach. Te dodatkowe znaki mog� np. definiowa� : polskie znaki narodowe. W ascii-art u�ywa si� znak�w z tablicy : podstawowej. Mam takie wra�enie, �e ta infomacja jest naprawd� nie potrzebna, jesli kogo� naprawd� b�d� takie informacje interesowa�y, to sobie poszuka -- napewno znajdzie co� szybko, a FAQ strasznie ,,zagmatwa''. : Upraszczaj�c: na zestaw do ascii-art sk�adaj� si� tylko te : znaki, kt�re s� bezpo�rednio osi�galne ze standardowej : klawiatury PC-ta. Opr�cz tego, norma definiuje 32 kody : steruj�ce (np. znak ko�ca linii). [...] : /ta mi sie wydaje czytelniejsza od tej tabelki, kt�ra obecnie jest w FAQ; : aczkolwiek po por�wnaniu widz�, �e niekt�re kody sie r�ni�.. wi�c sama nie : wiem, kt�re sa poprawne] Mo�na poprostu tamt� tabelk� �adnie przerobi�, a �eby nie gdyba� ci�gle zrobi� to teraz ja: ___________________________________________________________________ /`--.._________________________________________________________..--'\ { [ Tabela znak�w ASCII ] } \___________________________________________________________________/ | 10 16 znak | 10 16 znak | 10 16 znak | 10 16 znak | :_______________!________________!________________!_______________| | 0 0 NUL | 32 20 | 64 40 @ | 96 60 ` | | 1 1 SOH | 33 21 ! | 65 41 A | 97 61 a | | 2 2 STX | 34 22 " | 66 42 B | 98 62 b | | 3 3 ETX | 35 23 # | 67 43 C | 99 63 c | | 4 4 EOT | 36 24 $ | 68 44 D | 100 64 d | | 5 5 ENQ | 37 25 % | 69 45 E | 101 65 e | | 6 6 ACK | 38 26 & | 70 46 F | 102 66 f | | 7 7 BEL | 39 27 ' | 71 47 G | 103 67 g | | 8 8 BS | 40 28 ( | 72 48 H | 104 68 h | | 9 9 TAB | 41 29 ) | 73 49 I | 105 69 i | | 10 a LF | 42 2a * | 74 4a J | 106 6a j | | 11 b VT | 43 2b + | 75 4b K | 107 6b k | | 12 c FF | 44 2c , | 76 4c L | 108 6c l | | 13 d CR | 45 2d - | 77 4d M | 109 6d m | | 14 e SO | 46 2e . | 78 4e N | 110 6e n | | 15 f SI | 47 2f / | 79 4f O | 111 6f o | | 16 10 DLE | 48 30 0 | 80 50 P | 112 70 p | | 17 11 DC1 | 49 31 1 | 81 51 Q | 113 71 q | | 18 12 DC2 | 50 32 2 | 82 52 R | 114 72 r | | 19 13 DC3 | 51 33 3 | 83 53 S | 115 73 s | | 20 14 DC4 | 52 34 4 | 84 54 T | 116 74 t | | 21 15 NAK | 53 35 5 | 85 55 U | 117 75 u | | 22 16 SYN | 54 36 6 | 86 56 V | 118 76 v | | 23 17 ETB | 55 37 7 | 87 57 W | 119 77 w | | 24 18 CAN | 56 38 8 | 88 58 X | 120 78 x | | 25 19 EM | 57 39 9 | 89 59 Y | 121 79 y | | 26 1a SUB | 58 3a : | 90 5a Z | 122 7a z | | 27 1b ESC | 59 3b ; | 91 5b [ | 123 7b { | | 28 1c FS | 60 3c < | 92 5c \ | 124 7c | | | 29 1d GS | 61 3d = | 93 5d ] | 125 7d } | | 30 1e RS | 62 3e > | 94 5e ^ | 126 7e ~ | | 31 1f US | 63 3f ? | 95 5f _ | 127 7f DEL | .'-._____________!________________!________________!_____________.-'. / \ `-._________________________________________________________________.-' Przyjemniej? Cho�... zdaje mi si�, �e ta warto�� 16-tkowa nie jest potrzebna... : 2. co nie jest ascii-artem? : : * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * : * * : * HTML, Mime, Java etc are not ASCII. * : * ^^^ * : * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Mia� by� polski FAQ. : Ascii-artem natomiast NIE S� obrazki wykonane przez : programy do konwersji grafiki na znaki (np. gif2asc). : Nie nale�y ich wysy�a� na grup�, a obrazki wykonane przy : ich pomocy (tj. potem przerobione, doszlifowane), : nale�y opatrywa� informacj�, o takim ich pochodzeniu. W osobnym pytanie proponowa�bym pomimo tego da� linki i namiary program�w do konwersji, im wi�cej tym mniej pyta� na grupie, a pami�tam �e sporo ich by�o (tych pyta�). : 3. Co si� robi na p.r.a-a? : : Na forum grupy toczy si� lu�na dyskusja o wszystkim; : warunkiem uczestniczenia w niej jest do��czenie : do swojego listu jakiegokolwiek b�d� rysunku : [tzw. ,,OA", ,,OB", ,,OBascii" - obowi�zkowe ascii] Nie nie nie. Na p.r.a-a si� �yje drugim �yciem :))) Poza dyskusj� mo�na dopisa�, �e na p.r.a-a prowadzi si� dyskusje, ale przede wszystkim! rysuje arty, oraz odpowiada na pro�by o sygnaturki ;) : 4. Jak mam ogl�da� ascii-art? : : Je�li zamiast obrazk�w widzisz stado nabazgranych kresek i kropek, : nie denerwuj si�:) Prawdopodobnie masz �le ustawiony czytnik grup, : lecz bardzo �atwo jest to naprawi�. �adne :) : Jedn� z przyczyn mo�e by�t u�ywanie proporcjonalnej czcionki w programie : pocztowym. Ogl�danie i rysowanie ascii art�w mo�lwie jest jedynie : w czcione nieproporcjonalnej, czyli o sta�ej szeroko�ci znak�w; : na przyk�ad kt�ra� z poni�szych: : : * Courier, : * Courier New, : * DEC Terminal, : * Fixed Sys, : * Lucida Console, : * Lucida Typewriter, : * czcionki maj�ce w nazwie "fixed", "monospaced", "terminal". Co do czcionek to napisa�em co� w innym po�cie, pro�bo-pytanie nadal aktualne. > Opr�cz tego, Tw�j czytnik grup powinien mie� mo�liwo�� przewijania > wiadomo�ci nie tylko w pionie, ale i w poziomie -- na wypadek, > gdyby jaki� cz�owiek czy te� wilk wys�a� rysunek szerszy ni� typowe > 72 znaki. ;) : 5. W jaki spos�b dostosowa� Outlook Express do czytania i wysy�ania list�w na p.r.a-a? [...] Dzi�kuj� za ten punkt :) : 6. Jak mog� zrobi� swoj wlasny ascii-art? : : Potrzebny Ci jest edytor tekstowy i pomys� na rysunek. Pomo�e mi kto� ze sta�ym dost�pem do netu? Sko�czy� mi si� czas w tym msc... a pami�tam, �e na jakiej� stronie widzia�em kopie postu z p.r.a-a, ale to za czas�w gdy mnie jeszcze nie by�o, z pytaniem w jakim programie tworzy� ascii-arty i odpowiedzi� z ogromn� list� edytor�w tekstowych na ka�d� platform�. Pomo�e kto�? : 8. Czy mog� si� tu zwr�ci� z pro�ba o skomponowanie sygnaturki? : : Pami�taj, aby dok�adnie okre�li�, jakie informacje maj� znajdowa� si� : w wymarzonej przez Ciebie sygnaturce [adres email, numery komunikator�w, : linki do stron, cytaty], a tak�e jaki rysunek �yczy�by� sobie w niej : mie�. Je�li napiszesz, �e chcesz sygnaturk� z �abk�, to wi�kszo�� naszych : propozycji b�dzie ze �liczn� �abk�, a nie np. z ci�ar�wk� lub �osiem ;). Co Wy si� tak na tego �osia uparli�cie, ja naprawd� go tam widzia�em! ;) : 9. Czy mog� u�ywa� do w�asnych cel�w obrazki narysowane przez innych ludzi? : : Tak, pod warunkiem, �e nie usuniesz podpisu autora. : Taki podpis sk�ada si� zwykle z kilku liter i znajduje si� : w kt�rym� z naro�nik�w obrazka, b�dx tez jest wkomponowany : w rysunek. : : Oto przyk�ad: : : [jakie�_ascii_poslkiego_autora] _ {\_.' J_. \_ / \ /.'`-, / L_ Y J_,-' fsc ;))) Ale powa�niej to proponowa�bym np to: \/_ \, /( ,/ \\\' /// \_ /_/ (./ as '` : Autorem powy�szego dzie�a jest Asia Mazur [Asik], podpisuj�ca si� : inicja�ami "as". : [...] : : Autor(ka) _nie mo�e_ natomiast ogranicza� prawa kopiowania tego, co : zamie�ci na grupie! Nie ma to sensu, gdy� wiadomo�� z rysunkiem : kopiowana jest wielokrotnie pomi�dzy serwery news, archiwa i u�ytkownik�w. <<--------------. : Zabronione jest natomiast czerpanie bezpo�rednich korzy�ci maj�tkowych z | : takiego kopiowania! | | Tego nie by�o chyba wcze�niej? Je�li tak to r�wnie� Ci dzi�ki... | | | : Znaleziony rysunek mo�na wykorzysta� do sygnaturki, ale tylko i wy��cznie pod warunkiem | : uzyskania zgody autora/autorki. Nale�y si� o ni� zwr�ci�, je�li planuje si� cz�ste | : wykorzystywanie danego ascii-arta. | | O... to mi nie pasuje... bo np. obrazki pani jgs, czy inne s� bardzo | popularne w sygnaturkach, ale nikt nie pyta si� o zgod�. Je�li nie | usuwa si� podpis�w to czytaj oko�o tej linijki. ---------------------------------------------' : 10. Gdzie mog� znale�� wi�cej ascii-art�w? : : Najwa�niejszym miejscem jest grupa news: pl.rec.ascii-art. : Jest na niej spory ruch i mn�stwo nowych ascii-art�w. Innymi grupami : dyskusyjnymi po�wi�conymi grafice ascii s�: : * alt.ascii-art : * de.alt.rec.ascii-art : * rec.arts.ascii Ta ostatnia wydaje mi si� martwa... poczeka�em z 2-3 tyg i odsybskrubowa�em. : Poza tym, w internecie znajduje si� wiele galerii. : Naprawd�, warto odwiedzi� ka�d�! Istnieje wiele... tylko cz�sto szata graficzna i przede wszystkim _kolorsytyka_ jest wr�cz tragiczna, np. r�owe t�o, aqua czy #ffff00 napisy... proponowa�bym stworzy� jaki� w�tek do kt�rego b�dziemy umieszcza� ciekawe miejsca wraz z opisem co tam mo�na znale�� + wra�enia. I opiekun faq nie mia�by k�opotu z dodawaniem nowych link�w. : Oto odno�niki do kilku z nich: : .oficjalna strona pl.rec.ascii-art: http://www.ascii.art.prv.pl/, : .strona Antoniny Liedke : http://akson.sgh.waw.pl/~aliedt/, : .galeria Goldmoon'a : http://www.brak.strony.prv.pl/, : .strona bug'a : http://www.asciipr0n.com/bug/, : .Joan Stark : http://www.ascii-art.com/. Wygl�d mi nie pasuje... _______________________________ __________________________________ / `.' \ : Oficjalna strona p.r.a-a | http://www.ascii.art.prv.pl/ : | Strona Antoniny Liedke | http://akson.sgh.waw.pl/~aliedt/ | | Galeria Goldmoon'a | http://www.brak.strony.prv.pl/ | | Strona bug'a | http://www.asciipr0n.com/bug/ | : Joan Stark | http://www.ascii-art.com/ : \______________________________.-'-._________________________________/ �adniej? : [my�l�, �e t� list� link�w musimy rozbudowa�] Popieram. : 13. S�owniczek : : ASCII - (ang. American Standard Code for Information Interchange) : system kodowania znak�w za pomoc� cyfr; wi�cej informacji : znajdziesz w odpowiedzi na pyt. 1. : : diddle - jest to drobna poprawka/przer�bka rysunku, : s�owo najcz�ciej spotykane na grupach zagranicznych. : : OB-ascii, OA, OB : - skr�t od angielskiego "obligatory ascii". Jest to : zazwyczaj niewielki rysunek dodawany do list�w, : o tematyce nie zwiazanej z ASCII-Art'em, : w celu "powiazania" go z tematem grupy. p.r.a-a - skr�t grupy pl.rec.ascii-art ;)) : OBascii: : : -=m=<() : : [kto czyta� ten..] Latarka? R�a? :) Ten...? OA: Zdj�cia stforka... ale nie moje ;) /\ /\ `.' `.' / . . \ \ \_/ / \ - / /\_/\ / \ : pozdrawiam:) : Asik S. -- o_| _stforek@ascii.art.pl_ ekg: 1259894 |_o ____________/>'!__http://www.stforek.boo.pl lu: 250035__!'<\____________ | | | To czego szukasz, znajdziesz w ostatnim spo�r�d mo�liwych miejsc. |