X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,2d6586a2013f2aa2 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-02-22 03:21:15 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-xit-09!supernews.com!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.tpinternet.pl!news2.icm.edu.pl!news.k.pl!news.tkmedia.pl!news-1.feed.trzepak.pl!wulkan.npnet.org!news.vectranet.pl!news.bsk.vectranet.pl!not-for-mail From: "Jola B." <_NOSPAM_jola@arkom.pl> Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: ____FAQ___...---> przeczyta�, powiedzie� co si� my�li :P Date: Sat, 22 Feb 2003 12:21:25 +0100 Organization: VectraNet.pl Lines: 192 Message-ID: References: NNTP-Posting-Host: 10.1.2.43 Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: quoted-printable X-Trace: bialystok.bsk.vectranet.pl 1045912859 17750 10.1.2.43 (22 Feb 2003 11:20:59 GMT) X-Complaints-To: admin@bsk.vectranet.pl NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Feb 2003 11:20:59 +0000 (UTC) X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1123 X-Priority: 3 X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1123 X-MSMail-Priority: Normal Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:17965 U=BFytkownik "Marcin Glinski" napisa=B3: a ja skomentuj=EA nieco. T=B1 propozycj=EA dosta=B3am od Marcina i Asika kilka dni temu. Przejrza=B3am j=B1 i wszystkie inne propozyjce i uwagi przesy=B3ane na grup=EA. Z tego wszystkiego powsta=B3a nowa wersja, bazuj=B1ca na tej poni=BFszej i innych, kt=F3r=B1 pozwol=EA sobie = zamie=B6ci=E6 w nowym w=B1tku. Na podstawie tej skomentuj=EA dlaczego uwa=BFam, =BFe = lepiej ma by=E6 tak, a nie inaczej. Mo=BFecie si=EA ze mn=B1 nie zgadza=E6 :) > 1. Co to jest ascii-art? Pod tym punktem wg mnie powinien by=E6 punkt o tym, co nie jest=20 ascii-artem. tutaj jest przesuni=EAty na koniec :( Teoria ascii-art tez powinna by=E6 na pocz=B1tku - wzoruj=B1c si=EA na wszystkich ksi=B1=BFkach i dzie=B3ach: wst=EAp, teoria, praktyka, = wnioski i zako=F1czenie. > 2. Rybki! Ale co ma symbolizowa=E6 ,,lr"? Pytanie bez sensu. Wg mnie ka=BFde pytanie i odp. powinno by=E6 takie =BFeby je mo=BFna bylo wyrwa=E6 z FAQ i gdzie=B6 zacytowa=E6 i =BFeby = przy tym mia=B3o sens.... > 3. Czy mog=EA u=BFy=E6 ten obrazek w sygnaturce b=B1d=BC = zamie=B6ci=E6 na stronie www, > je=B6li zostawi=EA podpis autora? > =20 > Odp: Oczywi=B6cie! To samo dotyczy wszystkich obrazk=F3w, kt=F3re = znajdziesz > na naszej grupie pl.rec.ascii-art. Ale pami=EAtaj, =BFe = podpis=F3w autora nie > wolno usuwa=E6! Umie=B6ci=B3am takie wyja=B6nienia z zasadami rozpowszechniania w jednym = punkcie. > 4. A co si=EA w=B3a=B6ciwie robi na p.r.a-a? > =20 > Odp: =AFyje si=EA drugim =BFyciem :) Przede wszystkim rysuje si=EA = arty, > czasem wyniknie z tego jaka=B6 d=B3u=BFsza dyskusja ;) Czy ten punkt potrzebny??? Wiadomo, =BFe na grupie dyskutuje si=EA o = tym, co jest tematyk=B1 grupy ... > 5. Co pocz=B1=E6, je=B6li znajd=EA gdzie=B6 w galeriach www obrazek, = kt=F3ry nie ma podpisu? Ee. Mo=BFna przecie=BF nic nie zrobi=E6...:) Wyja=B6nione w innym = punkcie. Pytanie tylko mam jedno, czego si=EA u=BFywa: [no_sig] czy [unknown]? Bo ja = cz=EA=B6ciej spotka=B3am si=EA z tym drugim ... > 6. Niestety, w listach na p.r.a-a zamiast obrazk=F3w widz=EA = rozjechane kreski i kropki.=20 > Co=B6 z Wami nie tak? Powinno dotyczy=E6 konfiguracji czytnika, a nie tylko czcionek, o czym = jest dalej ... > =20 > Odp: Ale=BF sk=B1d :) Prawdopodobnie masz =BCle ustawiony czytnik. I = jeszcze bardziej > prawdopodobne, =BFe tym czytnikiem jest Outlook Express :) = [szczeg=F3=B3owa konfiguracja > tego programu w odpowiedzi nr 13] Tu tylko wspomniane, a dalej tylko o czcionkach, a pzrecie=BF nie tylko = od tego to ,,rozjechanie'' zale=BFy. Spodobala mi si=EA jedna z propozycji = stforka: pytanie dotyczy czcionek u=BFywanych w ascii-art i tak te=BF sformu=B3owa=B3am pytanie = (patrze=E6 na inny w=B1tek!) > 7. Czy ja r=F3wnie=BF mog=EA narysowa=E6 ascii-art i wys=B3a=E6 na = p.r.a-a? > =20 > Odp: Jak najbardziej! Zwyczajem panuj=B1cym na grupie jest = do=B3=B1czanie do _ka=BFdego_ > listu jakiegokolwiek obrazka, tak zwanego ,,OBascii" [OA, OB] > =20 > Zajrzyj tak=BFe do pytania nr 16 :) Z tym si=EA nie zgadzam. OB-ascii u=BFywa si=EA tylko w przypadku, gdy = gadamy o czym=B6 czasem zupe=B3nie innym na grupie, a rysunkiem nawi=B1zujemy tylko do = tematyki grupy, aby nie ,,podpa=B6=E6'' reszcie, =BFe si=EA gada o niczym i nie rysuje = za=B6miecaj=B1c grup=EA. Ta odpowied=BC sugeruje, =BFe ka=BFdy rysunek do=B3=B1czany do listu = jest OB-ascii, a tak nie jest. > 8. Co mi jest potrzebne do narysowania ascii-artu? Punkt ok - wykorzystany :) > Windows3 Co to za system???? > Notepad (standardowo w = Windows!) > MicroEMACS > PFE > UltraEdit = (www.ultraedit.com) > MSDOS ^^^^^^ to jest edytor???? Na Mac'ach i Acornach(?) si=EA nie znam wi=EAc nie wiem ... > 9. Czy mog=EA poprosi=E6 na forum grupy o wykonanie rysunku/napisu = ascii? Rozmieni=B3am to na oddzielne pytanie ,,co to jest figlet?'' :) > 10. Czy mog=EA si=EA tu zwr=F3ci=E6 z pro=B6b=B1 o skomponowanie = sygnaturki? Hihi. To ,,skomponowanie'' wprawi=B3o mnie w weso=B3y nastr=F3j = :)))))))) > 14. Co jeszcze powinienem wiedzie=E6 o ascii? Mo=BFe jaka=B6 = historia, teoria? Niefortunne pytanie a w odpowiedzi jest ca=B3a reszta zwana teori=B1 + informacje o teblicy ASCII + info o historii po angielsku(???) - to polska grupa, nie wszyscy zachwycaj=B1cy si=EA aa znaj=B1 angielski... > 15. OK, wiem ju=BF mn=F3stwo o ascii-arcie; a co ascii-artem nie = jest? To jak m=F3wi=B3am powinno byc na pocz=B1tku. I nie wszystko. W = wyja=B6nieniach=20 co to ASCII jest wystarczaj=B1co informacji. > /ciep=B3y tekst o konwerterach/ >=20 > Oto spis program=F3w do konwersji art=F3w: > =20 > [miejsce na adresy] Przekonwertowane rysunki nie s=B1 ascii-artami i nie dotycz=B1 tematyki grupy, tzn. nie powinno ich by=E6 a FAQ. > 16. Narysowa=B3em obrazek za pomoc=B1 programu ,,Jave". Czy taki = rysunek > jest ascii-artem? Super tekst. Kto wykona obrazek w watermarku do przyk=B3adu w FAQu? > 17. Co powinienem wiedzie=E6 przed wys=B3aniem listu na p.r.a-a? > =20 > Odp: Po pierwsze, musisz mie=E6 =B6wiadomo=B6=E6, =BFe uradujesz = wszystkich jakimkolwiek > rysunkiem, wi=EAc nie powiniene=B6 si=EA wstydzi=E6 je=B6li Twoje = dzie=B3o odbiega > znacznie od idea=B3u. :) Wysy=B3aj=B1c rysunek z pro=B6b=B1 o = ,,podrasowanie" go, > zawsze mo=BFesz liczy=E6 na pomoc innych os=F3b, kt=F3re z = pewnoci=B1 ch=EAtnie przerobi=B1 > Twojego =B6licznego kr=F3liczka na rycerza z Zakonu Templariuszy = lub na =B3osia;D > =20 > Po drugie, upewnij si=EA, =BFe masz dobrze skonfigurowany czytnik > [u=BFytkownicy OE vide pkt. 13] Za du=BFo nie na temat ... a na ko=F1cu oeds=B3anie do innej odpowiedzi = :( Przerobi=B3am, wykorzystuj=B1c to :) > 18. S=B3owniczek oczywi=B6cie doda=B3am, s=B1 =B6wietne wyja=B6nienia i du=BFo nowych --=20 ()(),~~,. .. ___; ) Jola =3D`=3D (_. jb http://www.ascii-art-joli.prv.pl/ FAQ pl.rec.ascii-art: http://www.ascii-art-joli.prv.pl/faq.html