X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,2d6586a2013f2aa2 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-02-24 13:35:24 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-xit-09!supernews.com!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.tpinternet.pl!news.task.gda.pl!news.icm.edu.pl!news.intelink.pl!not-for-mail From: "Asia Mazur [Asik]" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: ____FAQ___...---> przeczyta�, powiedzie� co si� my�li :P Date: Mon, 24 Feb 2003 22:03:04 +0100 Organization: INTELINK - http://www.intelink.pl Lines: 234 Message-ID: <24022003.5C6F8739@ustawilam.nareszcie.to> References: NNTP-Posting-Host: 10.0.2.6 Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: isp.intelink.pl 1046120602 585 10.0.2.6 (24 Feb 2003 21:03:22 GMT) X-Complaints-To: usenet@intelink.pl NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Feb 2003 21:03:22 +0000 (UTC) User-Agent: Hamster/1.3.23.3 X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000 X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000 X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.3 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:18026 uiu:) Jola B. napisa�a w wiadomo�ci news:b37meq$ham$1@bialystok.bsk.vectranet.pl... > > A ja skomentuj� nieco. T� propozycj� dosta�am od Marcina i Asika > kilka dni temu. :)) > Przejrza�am j� i wszystkie inne propozyjce i uwagi > przesy�ane na grup�. Z tego wszystkiego powsta�a nowa wersja, > bazuj�ca na tej poni�szej i innych, kt�r� pozwol� sobie zamie�ci� > w nowym w�tku. Na podstawie tej skomentuj� dlaczego uwa�am, �e lepiej > ma by� tak, a nie inaczej. Mo�ecie si� ze mn� nie zgadza� :) to ja si� ustosunkuj�:) > > 1. Co to jest ascii-art? > > Pod tym punktem wg mnie powinien by� punkt o tym, co nie jest > ascii-artem. tutaj jest przesuni�ty na koniec :( zgoda:) ale u Ciebie: > ===> Co to jest ascii-art? > > Do ascii-art zaliczaj� si� rysunki i animacje wykonane za pomoc� > zestawu znak�w ASCII. i dla mnie to mas�o z mas�a. nie lepiej tekst o znakach z klawiatury? > Teoria ascii-art tez powinna by� na pocz�tku - wzoruj�c si� na > wszystkich ksi��kach i dzie�ach: wst�p, teoria, praktyka, wnioski > i zako�czenie. tu to nie wiem.. i tak spis tre�ci jest na pocz�tku, �atwo znale�� odno�nik, a by�abym raczej za posegregowaniem FAQ od pytania o najprostsze rzeczy do tych o trudniejsze. Informacja o znakach tabeli, historii, etc wed�ug mnie jest ju� specjalistyczna > > 2. Rybki! Ale co ma symbolizowa� ,,lr"? > > Pytanie bez sensu. Wg mnie ka�de pytanie i odp. powinno by� takie > �eby je mo�na bylo wyrwa� z FAQ i gdzie� zacytowa� i �eby przy tym > mia�o sens.... hm. ja nie jestem pewna; przecie� i tak FAQ istnieje jako ca�o��? nie bywa rozcz�onkowywane.. a to pytanie by�oby logicznym, potocznym j�zykiem zadanym pytaniem [a wydaje mi si� �e ,,stare" FAQ grzeszy zbyt naukowym j�zykiem] Ty to wrzucasz do jednego punktu razem z opisem co to ascii.. lecz mo�e lepszym pomys�em by�oby umieszczenie w FAQ wi�cej szczeg�owszych pyta�? zamiast og�lnych, kt�rych lektur� byc mo�e w po�owie si� przerywa.. > > 3. Czy mog� u�y� ten obrazek w sygnaturce b�d� zamie�ci� na stronie www, > > je�li zostawi� podpis autora? > > > > Odp: Oczywi�cie! To samo dotyczy wszystkich obrazk�w, kt�re znajdziesz > > na naszej grupie pl.rec.ascii-art. Ale pami�taj, �e podpis�w autora nie > > wolno usuwa�! > > Umie�ci�am takie wyja�nienia z zasadami rozpowszechniania w jednym punkcie. u Ciebie to na ko�cu.. a z tym problem najwi�kszy, niech�e rzuca si� w oczy od razu! i wg mnie pytanie to wyp�ywa zaraz po obejrzeniu pierwszego obrazka z pkt.1 ego:) > > 4. A co si� w�a�ciwie robi na p.r.a-a? > > > > Odp: �yje si� drugim �yciem :) Przede wszystkim rysuje si� arty, > > czasem wyniknie z tego jaka� d�u�sza dyskusja ;) > > Czy ten punkt potrzebny??? Wiadomo, �e na grupie dyskutuje si� o tym, co > jest tematyk� grupy ... hm.. mo�e tu racja; to pytanie by�o kalk� z ang. FAQa;) dowcip w nim zawarty fajny za to;D > > 5. Co pocz��, je�li znajd� gdzie� w galeriach www obrazek, kt�ry nie ma podpisu? > > Ee. Mo�na przecie� nic nie zrobi�...:) Wyja�nione w innym punkcie. gdzie wyja�nione? wyja�nione tylko poszukiwanie autora po inicja�ach w spisach the who is who. > Pytanie tylko > mam jedno, czego si� u�ywa: [no_sig] czy [unknown]? Bo ja cz�ciej spotka�am > si� z tym drugim ... hmm nie wiem; ja dotychczas my�la�am, �e u�ywa si� [no_sig] tylko :) > > 6. Niestety, w listach na p.r.a-a zamiast obrazk�w widz� rozjechane kreski i kropki. > > Co� z Wami nie tak? > > Powinno dotyczy� konfiguracji czytnika, a nie tylko czcionek, o czym jest dalej ... nie ka�dy kto ogl�da arty �le ustawionym czytnikiem wpadnie na to, �e to jego wina; odpowiadajmy na pytania, a nie uk�adajmy pyta�, kt�rych by si� nie zada�o, wedle odpowiedzi! > > Odp: Ale� sk�d :) Prawdopodobnie masz �le ustawiony czytnik. I jeszcze bardziej > > prawdopodobne, �e tym czytnikiem jest Outlook Express :) [szczeg�owa konfiguracja > > tego programu w odpowiedzi nr 13] > > Tu tylko wspomniane, a dalej tylko o czcionkach, a pzrecie� nie tylko od tego > to ,,rozjechanie'' zale�y. Spodobala mi si� jedna z propozycji stforka: pytanie dotyczy > czcionek u�ywanych w ascii-art i tak te� sformu�owa�am pytanie (patrze� na inny w�tek!) nie tlyko ,,rozjechanie" od czcionek zale�y w�a�nie tylko w OE. w ca�ej reszcie czytnik�w starcza nieproporcjonalna czcionka.. wi�c po co katowa� wszystkich nadmierna wiedz�:) OE opisany dla w�asnowolnych u�ytkownik�w;) > > 7. Czy ja r�wnie� mog� narysowa� ascii-art i wys�a� na p.r.a-a? > > > > Odp: Jak najbardziej! Zwyczajem panuj�cym na grupie jest do��czanie do _ka�dego_ > > listu jakiegokolwiek obrazka, tak zwanego ,,OBascii" [OA, OB] > > > > Zajrzyj tak�e do pytania nr 16 :) > > Z tym si� nie zgadzam. OB-ascii u�ywa si� tylko w przypadku, gdy gadamy o czym� > czasem zupe�nie innym na grupie, a rysunkiem nawi�zujemy tylko do tematyki grupy, > aby nie ,,podpa��'' reszcie, �e si� gada o niczym i nie rysuje za�miecaj�c grup�. > Ta odpowied� sugeruje, �e ka�dy rysunek do��czany do listu jest OB-ascii, a tak nie jest. hm..racja; �le uj�te:< :) > > 8. Co mi jest potrzebne do narysowania ascii-artu? > > Punkt ok - wykorzystany :) > > > Windows3 > > Co to za system???? yy.. win3.11? ;) by�o takie cude�ko;) > > > Notepad (standardowo w Windows!) > > MicroEMACS > > PFE > > UltraEdit (www.ultraedit.com) > > MSDOS > ^^^^^^ > to jest edytor???? > > Na Mac'ach i Acornach(?) si� nie znam wi�c nie wiem ... w og�le to wzi�te ze spisu http://martweb.hypermart.net/aaafaq/aaaminifaq.txt > > 9. Czy mog� poprosi� na forum grupy o wykonanie rysunku/napisu ascii? > > Rozmieni�am to na oddzielne pytanie ,,co to jest figlet?'' > :) hm.. a ktos mo�e nie wiedzie�, �e chodzi z figletem o napisy i nie zajrzy nawet :/ > > 10. Czy mog� si� tu zwr�ci� z pro�b� o skomponowanie sygnaturki? > > Hihi. To ,,skomponowanie'' wprawi�o mnie w weso�y nastr�j :)))))))) i czemu wyci�a� to w swojej wersji? :> to na tyle popularny temat na grupie, �e zas�uguje na oddzielne pytanie ilepiej wi�cej pytan ni� jedno wielkie gigantyczne z upchni�tymi w nim ionformacjami > 14. Co jeszcze powinienem wiedzie� o ascii? Mo�e jaka� historia, teoria? > > Niefortunne pytanie a w odpowiedzi jest ca�a reszta zwana teori� + > informacje o teblicy ASCII + info o historii po angielsku(???) - to > polska grupa, nie wszyscy zachwycaj�cy si� aa znaj� angielski... no o polskiej historii ani widu ani s�ychu; a sformu�owanie mo�e rzeczywi�cie niefortunne:) ale to tylko sformu�owanie, mo�na uj�c �adniej;) > > 15. OK, wiem ju� mn�stwo o ascii-arcie; a co ascii-artem nie jest? > > To jak m�wi�am powinno byc na pocz�tku. I nie wszystko. W wyja�nieniach > co to ASCII jest wystarczaj�co informacji. ok. to na pocz�tek, kr�tko z odes�aniem do punktu o konwerterach punkt zawieraj�cy pytanie o konwerterach;) > > > /ciep�y tekst o konwerterach/ > > > > Oto spis program�w do konwersji art�w: > > > > [miejsce na adresy] > > Przekonwertowane rysunki nie s� ascii-artami i nie dotycz� tematyki > grupy, tzn. nie powinno ich by� a FAQ. lecz pytanie o nie cz�sto pojawia sie na grupie.. tak by sobie poczytali o tym w FAQ :) i nie trzeba by by�o za ka�dym razem wyjasnia�.. > > 16. Narysowa�em obrazek za pomoc� programu ,,Jave". Czy taki rysunek > > jest ascii-artem? > > Super tekst. Kto wykona obrazek w watermarku do przyk�adu w FAQu? > > > 17. Co powinienem wiedzie� przed wys�aniem listu na p.r.a-a? > > > > Odp: Po pierwsze, musisz mie� �wiadomo��, �e uradujesz wszystkich jakimkolwiek > > rysunkiem, wi�c nie powiniene� si� wstydzi� je�li Twoje dzie�o odbiega > > znacznie od idea�u. :) Wysy�aj�c rysunek z pro�b� o ,,podrasowanie" go, > > zawsze mo�esz liczy� na pomoc innych os�b, kt�re z pewnoci� ch�tnie przerobi� > > Twojego �licznego kr�liczka na rycerza z Zakonu Templariuszy lub na �osia;D > > > > Po drugie, upewnij si�, �e masz dobrze skonfigurowany czytnik > > [u�ytkownicy OE vide pkt. 13] > > Za du�o nie na temat ... a na ko�cu oeds�anie do innej odpowiedzi :( to takie resume.. a OE interesuje tylko jego uzytkownikow.. > Przerobi�am, wykorzystuj�c to :) ojj jeszcze wymaga przerabiania.. ale fajnie si� tak pracuje nad tym:) tymczasme tyle:) pozdrawiam i czuwam nad klawiatur�, pappapa Asik -- _\ :. Asia Mazur vel Asik says uiu! .: /`b :..every.day.is.a.winding.road..: /####J :. mailto asiolek(pretzel) .: |\ |\ R�a :..gdynia(dot)ids(dot)pl..: