X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,560166358387e0a9 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-12-16 22:06:04 PST Path: archiver1.google.com!news2.google.com!fu-berlin.de!news2.icm.edu.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Wszyscy czytaj FAQ pl.rec.ascii-art!!! Date: Wed, 17 Dec 2003 06:55:50 +0100 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_po_=B6mierci_Kr=F3lowej_F._:=29_U?= =?iso-8859-2?Q?suwanie_skutk=F3w_wojny_oraz_pomoc_w_podnoszeniu_z_upadku_?= =?iso-8859-2?Q?zaprzyja=BCnionych_Elf=F3w._:=29?= Lines: 73 Sender: leszekc@tel-21e.tkb.net.pl Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: tel-21e.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: flis.man.torun.pl 1071641163 731 195.136.69.21 (17 Dec 2003 06:06:03 GMT) X-Complaints-To: usenet@man.torun.pl NNTP-Posting-Date: 17 Dec 2003 06:06:03 GMT X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400 X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Arkedocja. :-) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:1523 Rados�aw Gancarz brnrgu$3a7$2@moria.somewhere.in.the.pl: > Eneuel Leszek Ciszewski napisa�: > >> >> > > Dziwi� mnie tutaj te p�omienie, bo Tolkien nale�y do tych > >> >> > > ludzi, kt�rym p�omie� powinien si� kojarzy� z czym� innym. :) > >> >> > A niby z czym powinny si� kojarzy� Tolkienowi p�omienie? :-) > >> > Je�eli wierzy� w chrze�cija�stwo Tolkiena -- z Duchem �wi�tym. :) > >> Ogie� pojawia si� w Biblii przy wielu okazjach, nie tylko w > >> przypadku zes�ania Ducha �wi�tego (Dz 2,1-4) ale te� jako ogie� > >> piekielny (cho�by Mt 9,43), znak obecno�ci Boga (s�up ognia podczas > >> w�dr�wki po pustyni), ogie� ofiar ca�opalnych, ogie� zes�any przez > >> Boga jako kara za jak�� zbrodni� (vide Sodoma i Gomora zniszczone > >> "deszczem siarki i ognia") itp. > > Przypadkiem ;) znam Pismo �wi�te. :) > Skoro tak, to mo�e wyja�nisz dlaczego uwa�asz, �e J.R.R. Tolkienowi > ogie� powinien kojarzy� si� akurat z Duchem �wietym a nie np. z ogniami > piekielnymi? :-) 0. Za spraw� kilku ksi�y Ko�cio�a katolickiego i kilku os�b �wieckich z duchowie�stwem tego� Ko�cio�a zwi�zanych bardzo mocno -- �ycie moje przypomina ,,nieco" �ycie zwierz�cia. 1. Jest adwent i nie mam ochoty na pewne dywagacje, gdy� ten czas wola�bym po�wi�ci� czemu� innemu. 2. Nikt mi nie p�aci za moje ,,wyk�ady", cho� zauwa�y�em, �e kilka os�b wykorzystuje to, o czym pisz�/pisa�em na grupach. Z jednej strony odbieram to jak dow�d uznania, z drugiej -- za z�odziejstwo do kt�rego r�ki nie zamierzam dok�ada�. :) I to chyba s� trzy z czterech :) powod�w, dla kt�rych nie napisz� dlaczego. :) Czwartego powodu nie wymieni� i nie napisz� dlaczego nie wymieni�. :) Do punktu zerowego: -- Wprawdzie tylko kilku ksi�y domaga�o si� ode mnie ,,dobrowolnych" ofiar pieni�nych, podczas gdy wysy�a�em ca�ej masie, jednak ze wzgl�du na tych kilku postanowi�em ju� nigdy na tego rodzaju cele pieni�dzy nie wys�a�, gdy� czynna postawa tych kilku zamieni�a (i zamienia nadal) moje �ycie w piek�o, za� pozostali przyj�li postaw� biern�, �a�uj�c mi nawet swoich modlitw. (przy okazji: ,,modlitwy" sprzeczne z Bo�ym wyborem nie s� modlitwami, lecz przekle�stwami: B�g jest Istot�/Osob�, kt�rej nale�y s�u�y�, nie za� amuletem nios�cym si��/w�adz�, ponadto nie jest mamon�/pieni�dzem, ale Mi�o�ci�) > OA (ze specjaln� dedykacj� dla pewnej czepliwej osoby): > ^OO^ > ('`) > _/\_ > Zdziwiony Balrog Bardzo �adny. :) Chocia� istotnie -- nieco zdziwiony, jakby zak�opotany swoim zdziwieniem. > Pozdrawiam > Radek FH > > -- > .---------------------------------------------------------------------. > | Rados�aw Gancarz radekg hell . pl | > ------------------- Entropy isn't what it used to be ------------------ To czym w ko�cu ta entropia jest? ;) E. :)