X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,d37ce2c62725ec39 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-04-25 13:49:57 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-xit-08!supernews.com!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!news.nask.pl!news.man.poznan.pl!news.telbank.pl!not-for-mail From: Ignacy =?iso-8859-2?Q?Jaros=B3aw_Soko=B3owski?= Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: wyzwanie!!!:) Date: Fri, 25 Apr 2003 20:46:56 +0000 (UTC) Organization: Brak. Lines: 45 Message-ID: References: <1oaiav8j7pvsvjq8mugeeboicd2s8o857o@4ax.com> Reply-To: ignac@sosnowy.lasek.waw.pl NNTP-Posting-Host: 3pldosintercom.3.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2 Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: news.telbank.pl 1051303795 8417 195.136.114.15 (25 Apr 2003 20:49:55 GMT) X-Complaints-To: usenet@news.telbank.pl NNTP-Posting-Date: 25 Apr 2003 20:49:55 GMT User-Agent: slrn/0.9.7.4 (Linux) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:21354 anya_g napisa�(a): > + Przyda�oby si� te� wyja�ci� dlaczego. Wi�c wyt�umacz�. > + Nie wiem jak inni, ale ja nie potrafi�, a przynajmniej jest mi du�o > + trudniej przeczyta� tekst, kt�ry nie ma znak�w interpunkcyjnych. > + Te znaki s� w�a�nie po to, �eby mo�na by�o zrozumie� o co chodzi. > + Zdanie bez przecink�w mo�e mie� zupe�nie inne znaczenie ni� to samo, > + tyle �e z przecinkami. >| Z kropkami jest podobnie. Nie zawsze potrafi� znale�� pocz�tek albo >| koniec zdania, kiedy nie ma w tekscie kropek. >| I dlatego chcieliby�my, �eby� nam to u�atwi�. >| >| A je�li chodzi o du�e litery, to a� tak bardzo mi ich brak nie >| przeszkadza, bo i tak zawsze przeczytam takie zdanie tak samo. > + Ale mimo to wol�, jak kto� u�ywa wielkich liter. >| >| Mam nadziej�, �e nie narobi�em �adnych b��d�w w tym po�cie, bo g�upio >| pisa� o znakach interpunkcyjnych, kiedy i tak si� robi b��dy... > > IMHO wstawiles pare przecinkow za duzo, ktore juz usunelam :) IMHO niekt�re usun�a� niepotrzebnie, a niekt�re potrzebnie. > Ale mimo wszystko Twoje posty s� > czytelniejsze ni� Marka. Zasadniczo przecinki wstawia si� przy zdaniach z�o�onyc, ewentualnie > wtr�conych. My�l�, �e Leszek umie to dok�adnie wyja�ni� :) To ja mog� wtr�ci�, �e przecinkami oddziela si� jedno zdanie z�o�one od drugiego (nie jestem pewien, czy akurat to si� nazywa zdaniem z�o�onym. Chyba nie...). W ka�dej takiej cz�ci zdania, kt�ra jest oddzielona przecinkiem, musi by� orzeczenie. Ale chyba s� jakie� wyj�tki. > OA: wykres zdania z�o�onego podrz�dnie > __1__ > | > |__2__ Mia�em to w pi�tej klasie podstaw�wki (czyli cztery lata temu) i dot�d pami�tam, i bardzo mi si� to przydaje. Jak zreszt� chyba ka�demu. -- [ /\_/\ ;: ;::. ;:.;: ;:: ;::: | ignac ] [ = o.o = ;: ;: .. ;: :: ;:.:: ;: | Ignacy Jaros�aw Soko�owski ] [ > ' < ;: ;::: ;: :: ;: :: ;::: | ignac[at]sosnowy.lasek.waw.pl ]