X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,94828755d9a5c027 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-04-01 15:00:07 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-04!sn-xit-01!sn-xit-09!supernews.com!68.6.19.232.MISMATCH!west.cox.net!cox.net!fu-berlin.de!news.icm.edu.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Dla zabawy... ;) Date: Wed, 2 Apr 2003 00:59:54 +0200 Organization: Arkedocja-Azalandia :) Lines: 186 Message-ID: References: <52me7v8rnc1hrs5249f1a0a460s7r3jjld@4ax.com> Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: kreta.dipol.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1049238001 18216 212.33.84.28 (1 Apr 2003 23:00:01 GMT) X-Complaints-To: abuse@icm.edu.pl NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Apr 2003 23:00:01 +0000 (UTC) X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400 X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:20167 Napisane do�� dawno, ale czeka�o na ,,lepsze czasy". (`. news:b5g9ff$skf$3@news.onet.pl ) ) Przekle�stwo (jak bumerang) wraca do swego producenta. :) (.` Krzysztof Biolik spod @dresu krissb@go2.pl: >> Chcesz powiedzie�, �e jestem zarozumia�y, >> i �e pokora jest kluczem, kt�ry otwiera drzwi? > Coz za wspanialy okaz autoPsychoanalizy... ale czy prawidlowej ? A co to jest autoPsychoanaliza? > .-----------------. > | ..tak...tak... | > `. .-------------' .------------------------. > |/ ( panie Doktorze... czy ) > / ( moge sobie pogdakac ? ) > -=/ `--,____ _______...----'' > ===.. \| > ___| )\ _ .;;;, > | | \__ (::::(_ }...._____ ,. > )))| L:---' )::::::.' ------"""""| >>>> `--' /;;:::::::::::::::::::::. >>>> / /_(( )_\\ >>>> / Gdakanie mi co� przypomina. :) Co� zwi�zanego z darami Ducha �wi�tego u protestant�w. :) Pono� s� ludzie, kt�rzy prosz� Ducha �wi�tego, �eby przez nich przemawia�: Jako �e B�g potrafi wszystko, wi�c mo�e tak�e przem�wi� przez os�a, :) kamienie i ludzi zupe�nie nie�wiadomych. Jednak do�wiadczenie uczy, �e gdy cz�owiek narzuca Bogu swoj� wol�, to zamiast pi�knych przem�wie�, otrzymuje dar gdakania. :) (tarzania si� po pod�odze itp.) O�lica jednak rzek�a do Balaama: Czy� nie jestem twoj� o�lic�, na kt�rej je�dzisz, odk�d jeste�, a� po dzie� dzisiejszy? Czy� mia�am zwyczaj czyni� ci co� podobnego? Odpowiedzia�: Nie! (Ks.Liczb 22:30) Odrzek�: Powiadam wam: Je�li ci umilkn�, kamienie wo�a� b�d�. (Ew.�ukasza 19:40) Protestanci bazuj� g��wnie na Pi�mie �wi�tym i odrzucaj� tradycj�, ustne przekazy oraz (oczywi�cie) nauk� Ko�cio�a. Ponadto (co jest dla mnie niezrozumia�e) wr�cz nienawi�ci� darz� Matk� Bosk�, cho� nie zaprzeczaj� tego, �e Jej Syn, Jezus Chrystus jest Synem Bo�ym pocz�tym z Ducha �wietego, o czym wyra�nie m�wi Pismo �wi�te, kt�re dla protestant�w jest a� nazbyt �wi�te, bo ,,nic" poza nim nie chc� zna�. :) Na to Maryja rzek�a do anio�a: Jak�e si� to stanie, skoro nie znam m�a? Anio� Jej odpowiedzia�: Duch �wi�ty zst�pi na Ciebie i moc Najwy�szego os�oni Ci�. Dlatego te� �wi�te, kt�re si� narodzi, b�dzie nazwane Synem Bo�ym. A oto r�wnie� krewna Twoja, El�bieta, pocz�a w swej staro�ci syna i jest ju� w sz�stym miesi�cu ta, kt�ra uchodzi za niep�odn�. (Ew.�ukasza 1:34-36) �atwo te� odgadn��, �e szerz�cy Kult Maryjny protestantami nie s�. :) (cho� nie oznacza to, �e maj� by� �ywcem wyniesieni na o�tarze, ani tego, �e nie s� od��czeni od Ko�cio�a) Ja -- jestem zwyk�ym Katolikiem. Nie nale�� do �adnej grupy modlitewnej, do �adnej organizacji ko�cielnej, nie je�d�� na pielgrzymki, nie je�dzi�em (i tym bardziej nie je�d��) na oazy itp. :) Uwa�am, �e Boga szuka� nale�y w sakramentach. ..........................................................' : Czego nauczy� mnie m�j prze�ladowca, kt�remu nadepn��em : przed niemal *dwunastu laty!* na odcisk pro�b� o wyspowiadanie : mnie w sytuacji, gdy wola� zaj�� si� czym� innym, za co : p�ac� bardzo wysok� cen� do dnia dzisiejszego, cho� nie : wydaje mi si�, aby to by� a� tak ci�ki grzech, kt�rego : po **tylu latach** nie mo�na by�o wybaczy�, bez wzgl�du : na to, co si� utraci�o przez po�wi�cenie mi swego czasu : na co�, co mi si� jednak nale�a�o!!! A czym jest ta owa : ogromna strata? W czym to przeszkodzi�em? : -- W zwiedzeniu Biblioteki Watyka�skiej... : Jak ju� napisa�em -- sp�r pomi�dzy nami rozstrzygnie Ta, : kt�r� pono� :) �w cz�owiek kocha. :) Ja ewentualnie mog� : (je�eli zajdzie :) taka konieczno��/potrzeba) stawi� si� : (jako oficjalny �wiadek) w sprawie, w kt�rej nie ja : ucierpia�em, :) ale kt�r� znam doskonale a kt�ra : boli nie mnie... : : B�g m�ci si� mi�o�ci�. A dla mnie jedynym autorytetem : jest w�a�nie B�g -- wi�c nie zamierzam si� m�ci� : w powszechnym tego s�owa znaczeniu i zamierza� : nie zamierzam bez wzgl�du na wszystko. :) : i spotykanych ludziach. :) Aby by�o jasne -- ja nigdy nie stara�em si� o takie ,,dary Ducha �wi�tego" i stara� si� nie zamierzam. :) Ja modl� si� raczej inaczej: -- Je�li chcesz Bo�e, je�li taka Twoja wola, to si� zgadzam i prosz�, abym to wykona� jak najlepiej i uzyska� wszelk� potrzebn� mi pomoc. :) I nie zadaj� Bogu g�upich pyta� typu: 'Czy wol� Twoj� Bo�e jest udzielenie pomocy osobie, kt�r� spotka�em w �yciu?', gdy� wiem o tym, �e taka w�a�nie wola Bo�a jest. :) Wracaj�c do psychoanalizy -- po�wi�ci�em troch� czasu pschoco�tam, gdy by�em uczniem szko�y podstawowej. :) P�niej (w szkole �redniej) brakowao mi na to czasu i troch� ochoty. Psychoco�tam ,,urzek�a" mnie zupe�nym brakiem szacunku ,,naukowc�w" do poczyna� swych poprzednik�w. :) Nowa teoria by�a tym lepsza, im dok�adniej burzy�a zastany porz�dek tej ,,nauki". :) Niestety -- po tylu latach nie potrafi� przytoczy� tutaj stoswonych przyk�ad�w, przez co warto�� mojej wypowiedzi jest, co najmniej, :) problematyczna. :) Wraca� do tej ,,problematyki" nie zamierzam. Jako ciekawostk� podam, �e ponad �wier� wieku temu napisano algorytm o imieniu Eliza, :) kt�ry rozmawia� z pacjentami. :) Pono� niekt�rzy ludzie byli przekonani, �e rozmawiaj� nie z automatem, ale z �ywym cz�owiekiem. :) (rozmowa przypomina�a dzisiejsze chatki) :) Nigdy nie dotar�em do Elizy, gdy� zabra�em si� za ni� :) zbyt p�no. :) Pracowa�a na maszynach nieistniej�cej ju� dzisiaj firmy Digital Equipment Corporation -- legendy komputerowej, :) kt�r� poch�on�� Compaq, kt�rego poch�on�a inna legenda, czyli Hewlett Packard -- wspierana nieco finansami publicznymi Pa�stwa Stan�w Zjednoczonych. :):):) M�j opiekun ze studi�w (bardzo m�dry i dobry cz�owiek -- tak przy okazji) obieca� mi kilkakrotnie przywiezienie owej Elizy z Warszawy (za co mu nawwt z g�ry dzi�kowa�em) ale s�owa swego nie dotrzyma�. :) (zapewne nie ze swojej winy i nie mam do niego �adnej pretensji) Tak wi�c Eliz� znam tylko ze s�yszenia i przeczytanych na jej temat opracowa�. :) My�l� jednak, �e by�a dobra, gdy� na DECach wszystko by�o dobre. :) Dzisiaj szukanie Elizy nie ma ju� sensu, gdy� mamy zupe�nie inn� epok� komputerow�. :):):) Niedawno natkn��em si� na dzisiejsz� sztuczn� inteligencj� i pode�l� Wam do niej link, je�li go odnajd�. :) (Eliza chodzi�a na komputerach tak cieniutkich, �e a� �miesznych w zestawieniu z dzisiejszymi: 512KB RAMu, :) zegarek rz�du 1MHz...) Z tamtych czas�w pozosta�o mi naprawd� niewiele, a przede wszystkim -- pozosta� mi niesmak do tych ,,nauk". :) P�niejsze lata obfitowa�y :) w kontakty (bezpo�rednie i nie) z psychologami (chyba siedem os�b) oraz psychiatrami. Dzi�ki uprzejmo�ci kilku os�b dotar�em tam, gdzie nie powinienem by� nigdy dotrze�. :) (za co zapewne b�d� przez tych lekarzy (; ,,kochany" ;) na zawsze -- chodzi mi na przyk�ad o (; sponsorowanie ;) pewnych bada� oraz metod (; leczniczych ;) przez firmy farmaceutyczne) Ale dotar�em i trudno -- �e tak to ujm�. :) Zgromadzona wiedza tak sobie mi dopomog�a, gdy latem 2001 roku wpada�em w co�, co doskonale zna�em z opis�w :):):):) a przed czym by�em zupe�nie bezbronny... :) (natomiast okaza�a si� przydatna w unikaniu podobnych sytuacji oraz szybkim podnoszeniu si� po ewentualnych k�opotach typu praca na okr�g�o przez dwie, czy trzy doby -- do czego by�em przyzwyczajony swego czasu) Po zapanowaniu nad ,,konieczno�ci� ci�g�ego spania" zabra�em si� za odbudow� swojej osobowo�ci, w czym wydatnie dopomog�y mi osoby z Usnetu i chatek. :) Marudnie utrzymuj�, �e spotykani przez nas ludzie s� jakby zwierciad�ami naszej duszy, dlatego pokornie przyjmowa�em uderzenia i reperowa�em to, co zosta�o u mnie pokrzywione ponad trzymiesi�cznym snem. :) Do dzisiaj nie odzyska�em sprawno�ci umys�owej z 2000 roku i zapewne jeszcze d�ugo nie odzyskam. :):):) Chodzi tutaj przede wszystkim o umiej�tno�� r�wnoleg�ego (ale bezb��dnego) my�leniania :):) -- na przyk�ad o jednoczesn� ,,rozmow�" z czterema r�nymi osobami w chatkach tak, aby �adna z nich nie odgad�a, �e nie jest jedyn� :) moj� aktualn� :) rozm�wczyni�. :):):) I nie chodzi tutaj o bezb��dno�� stuprocentow�, ale o przeci�tn�. :) (no, mo�e troch� ponadprzeci�tn�) :) -- LC.