X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,7ac7d8b206f4274e X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-04-04 07:10:35 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-xit-09!supernews.com!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.tpinternet.pl!news.task.gda.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Ankieta :) Date: Fri, 4 Apr 2003 17:07:28 +0200 Organization: Arkedocja-Azalandia :) Lines: 116 Sender: leszekc@kreta.dipol.tkb.net.pl Message-ID: References: <6mu38vcd396ar6d6fhb10m4i8812u0ek2q@4ax.com> Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: kreta.dipol.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: flis.man.torun.pl 1049469024 14349 212.33.84.28 (4 Apr 2003 15:10:24 GMT) X-Complaints-To: usenet@man.torun.pl NNTP-Posting-Date: 4 Apr 2003 15:10:24 GMT X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400 X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:20314 (`. news:b6k35d$gs6$4@nemesis.news.tpi.pl ) ) Przekle�stwo (jak bumerang) wraca do swego producenta. :) (.` Pawe� Chiberski [PCh] spod @dresu pchiberski@poczta.onet.pl: >>> Strzelec - my�liwy to ju� nie pu�apka. :) >> Pu�apka - naturalna. ;) > Raczej nienaturalna. > W �rodowisku zaj�czym, strzelec nie jest czym� naturalnym. :) Lasy (ro�liny w og�le) zwierz�ta itdtp. -- to wg Ciebie natura. :) Ale cz�owiek -- to nienaturalny tw�r? :) Jak osa zbuduje gniazdo -- to natura. :) Jak b�br tam� -- to te� natura. :) Ale strzelba my�liwego -- to co� nie z tego �wiata? :) A mo�e czowiek w og�le nie ma prawa do zycia na Ziemi? Mo�e oddychaj�c -- tak�e zak��ca bieg �ycia tej dziwnej planety? ;) >> To napisz, wyrzu� to z siebie! ;) > Ale jak ONI si� o tym dowiedz�, to powr�c�! Kto -- bo nie chce mi si� szuka�, ani przypomina�. :) >>>> Wiem, napi�cie = pr�d. :) >>> Chyba nie ca�kiem. :) >> Wi�c co? ;) Napi�cie == r�nica potencja��w (nie myli� z r�nic� potencji) ;) (tym bardziej -- plemipotencji) ;) Pr�d -- to nat�enie pr�du. ;) Iloczyn pr�du (nat�enia) i napi�cia daje nam moc. :) Iloczyn mocy i czasu -- prac�. :) (; Iloraz pracy i czasu (wyra�onego w godzinach) -- godzinn� stawk� ;) > U a > <---- > ____ I > /|/\| |+ o---|____|->---. > | /| | b R | > |/_ \/ | > - o--------------' > Napi�cie [U] mie�one w woltach [V] odk�ada si� > na elementach elektronicznych np. rezystorach [R]. (a) > Napi�cie wyst�puje r�wnie� pomi�dzy dwoma zaciskami. (b) > Pr�d przep�ywa przez elementy elektroniczne np. rezystory [R]. > Je�eli obw�d elektroniczny jest przerwany (urwany przew�d) > pr�d nie p�ynie przez ten obw�d. Jednak w miejscu uszkodzenia > Wyst�puje napi�cie. Oczywi�cie, �e wyst�puje, ale co do tego niep�yni�cia -- to nie masz racji. :) Wszystko zale�y od odleg�o�ci ,,dziury"/przerwy, tego czym jest wype�niona oraz napi�cia -- bo pioruny sobie biegaj� i bez drut�w. ;) Owszem -- pioruny ,,maj�" ,,napi�cie" nieco wy�sze od tego, kt�re wyst�puje w elektronice. :) > Wz�r uzale�niaj�cy napi�cie, rezystancj� i pr�d: > U = I*R No, jako� tak -- szczeg�lnie dla pr�du sta�ego. :) Dobrze, �e jeste�!!! S�uchaj -- spadasz mi z nieba!! (; to taka satanistyczna sekta ;) Wyt�umacz bugowi, dlaczego moje Elty nie lubi� akumulator�w niklowo-kadmowych (skoro taka na przyk�ad lampa b�ysKOTliwa lubi) i jak si� to ma do pobieranego przez Elty pr�du!!!! Bo w�a�nie z tym problemem (wyt�umaczenia) b�d� si� boryka� po buga powrocie... Chodzi o to (coby od buga zdania nie rozpocz��) �e bug si� strasznie zacz�� interesowa� przestrzeganiem praw Elt�w w Arkedocji i musia�em Eltom kupi� baterie, na co wyda�em a� 5 (pi�� -- s�ownie pi��/5) z�otych... Oczywi�cie nie { } z�otych monet, ale z�otych polskich, co stanowi u mnie wydatek du�y... ;( (coby nie napisa�, �e oGROMny!) > Opisa�em to troch� niefachowo, ale chyba wszystko jasne. :) (; Nie -- ale to niewa�ne. ;) >> Bo Corona jest lepsza. :) > Jest to zale�ne od gustu konsumenta. :) S�uchaj: siki -- to siki i �sz! >>>>> >>>>> .''. >>>>> : : >>>>> : : AVE! .''. >>>>> : : : : >>>>> : :.''..''.: : >>>>> : :: :: :: : >>>>> .: :: :: :: : >>>>> .' : :: :: :: : >>>>>> : >>>>>> : >>>>> '. : >>>>> '.............' >>>> > Co jest Twoje, to i moje, > A co moje, to nic Ci do tego. :) Czyli nic Ci do mego i do Twego! LC. ;)