X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,b03da5e1e4660ae9 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-04-02 11:56:17 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-xit-08!supernews.com!newsfeed.news2me.com!yellow.newsread.com!netaxs.com!newsread.com!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.task.gda.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: =?iso-8859-2?Q?Re:_Top=F3r?= Date: Wed, 2 Apr 2003 21:55:37 +0200 Organization: Arkedocja-Azalandia :) Lines: 71 Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: kreta.dipol.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: korweta.task.gda.pl 1049313341 21122 212.33.84.28 (2 Apr 2003 19:55:41 GMT) X-Complaints-To: abuse@news.task.gda.pl NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Apr 2003 19:55:41 +0000 (UTC) X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400 X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:20215 (`. news:b6cqj2$okd$1@flis.man.torun.pl ) ) Przekle�stwo (jak bumerang) wraca do swego producenta. :) (.` Eneuel Leszek Ciszewski dodaje do tego, co napisa�: > Wiatr s�oneczny Jest tak�e szkodliwy, ale Ziemi� > przed nim chroni magnetosfera, kt�r� zawdzi�czamy > niejednakowej pr�dko�ci obrotowej ,,�rodka" Ziemi > i jej cz�ci zewn�trznej, co jest powodowane > p�ywami morskimi, kt�re z kolei s� efektem > uk�adu Ziemia-Ksi�yc. :) > Ziemia jest otoczona dwoma pasami Van Allena... > http://www.wiw.pl/astronomia/a-vanallen.asp > A dalej to sobie sam czytaj. :) Po przeczytaniu tego, co pod URLem: Van Allen nie tyle odkry� te obszary (bo nie by� to lot za�ogowy) ile by� na tyle uparty, �e za�adowano dzi�ki niemu na pok�ad bardzo ci�ki licznik Geigera-Mullera. (: u z dwiema kropkami :) Pasy te powstaj� w�a�nie dzi�ki magnetosferze, kt�ra nas chroni przed wiatrem s�onecznym, chroni�cym nas przed promieniowaniem kosmicznym ;) i si�gaj�cym pono� do kra�c�w Uk�adu S�onecznego, kt�re to kra�ce nie wiem gdzie s�, gdy� to (; si� stale zmienia. ;) Co do Neptuna -- to chyba nie ma w�tpliwo�ci. :) Natomiast Pluton (; Plutony? ;) i ca�a ewentualna reszta -- to ju� inna historia. :) Mnie w szkole �redniej ,,uczono" o Praplutonie. ;) Dzi� wiem, �e uczono mnie bzdur. :) Oficjalnie chyba Pluton nazywany jest planet�, cho� nie przypomina planety ,,do ko�ca". :) Nie jest te� do ko�ca prawd�, �e jest najdalej po�o�ony, gdy� czasami znajduje si� bli�ej S�o�ca, ni� ,,poprzedzaj�cy" go Neptun. :) (tak by�o pod koniec lat osiemdziesi�tych XX wieku) Ma te� swego satelit� o imieniu Charon, co z mitologii znaczy -- przewo�nik dusz do Hadesu/Plutona. :) Co dzisiaj Fizyka m�wi o Plutonie -- tego nie wiem. :) Wiem natomiast, �e Syzyf oszuka� Plutona, a ja -- oszuka�em Alberta Camusa ;) i teraz czekam na wyrok bog�w, sig_naturk�, :) maj�tek i takie tam... ;) Mo�ecie zaczyna� dowolne tematy -- i tak powr�c� do Azalandii i Arkedocji. :) Siostra Kr�lewny Azalandzkiej ma odegra� swoja rol� nieco p�niej. :) Tak wi�c ani na Marsie, ani na Wenus nie powstanie nigdy �ycie typowe dla Ziemi. :) Co do reszty wszech�wiata, to chyba pozostan� przy nauce z religii. :) LC.