X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,d64a0ee937987f48 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2002-10-04 05:28:06 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-xit-04!supernews.com!diablo.theplanet.net!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.task.gda.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail From: "Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: =?iso-8859-2?Q?Re:_Zamiast_mid=F3w...?= Date: Fri, 4 Oct 2002 14:13:52 +0200 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja_--_czyli_zachodnie_Rubie=BFe_Kr=F3lestwa_Asfer?= =?iso-8859-2?Q?rii_=28w_tym_tak=BFe:_Wschodnia_i_Zachodnia_Artemi?= =?iso-8859-2?Q?a=2C_by=E6=5Fmo=BFe=5FPo=B3udniowa=5FArtuania_oraz_P?= =?iso-8859-2?Q?=F3=B3nocna_Altlandia_i_Morska_Azalandia=29_w_s=B1siedztwi?= =?iso-8859-2?Q?e_Kapodocji._Przegrupowanie_si=B3..._:=29?= Lines: 204 Sender: leszekc@kreta.dipol.tkb.net.pl Message-ID: References: Reply-To: "Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: kreta.dipol.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: flis.man.torun.pl 1033733912 600 212.33.84.28 (4 Oct 2002 12:18:32 GMT) X-Complaints-To: usenet@man.torun.pl NNTP-Posting-Date: 4 Oct 2002 12:18:32 GMT X-MimeOLE: Produced By MS Mime OE-QuoteFix Arkedocja :-) X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Arkedocja. :-) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:15721 (`. news:slrn.pl.apou9g.1k2.stforek@from.eternity ) ) Marcin Glinski (.` stforek@from.eternity >>>> Ku-Kluco�tam. :) >>>> A mnie si� podoba. :) >>> Mo�e nowy akronim: KKCC? :) >> Nie. Nie jestem rasist� i nie >> interesuj� mnie te sprawy. :) >> Ku-Klux-Klan -- chyba. > Nigdy nie poddajesz si� ciemnej stronie mocy? Akurat KKCC :) mnie nie poci�ga. A i ciemne strony mocy wol� omija� z odleg�o�ci bezpiecznej. :) >>> Mnie si� nie podonba ta ca- >>> �a familia. ;\ >>> Jak Ci si� podo- >>> ba zawijanie? :) >>> Mam zdecydowanie >>> za du�o czasu -- zbyt wiele >>> cennych sekund up�ywa w ni- >>> co�ci, w nicnierobieniu. :( >> + co�ci; w nicnierobieniu. :( >> + co�ci. W nicnierobieniu. :( > Zdecydowanie wersja pierwsza. OK. :) Wreszcie kto� polubi� �redniki. :) > > \\ // > \\// > _\/_ > : : > ____| 1 | > : 2 '----. > | 3 | > '--------------' >> Podoba si�. :) >> Ja zawijam w czasie rzeczywistym. :) >> (je�li ,,zawijam") >>> [...] > To mo�na zawija� w czasie wirtualnym? > Pewnie to jaki� nowy niezmiemski spo- > s�b. Poj�cie 'czas rzeczywisty' pochodzi sprzed �wier� wieku i odnosi si� do cech system�w operacyjnych. Jednym z takich system�w by� RSX11-M -- rozpowszechniony po tej stronie �aby ze wzgl�du na DEC11/40, a raczej jego wschodni� :) odmian�: SM-4. By�a to wielka rodzina komputer�w, :) po kt�rej przyszed� czas na VAXy, z VMSem na pok�adzie. :) Za� VMS, zagoniony przez Gatesowc�w w okienka, pocz�� zdobywa� rynki �wiata, jako Windows New T-co�tam, k�ad�c kres :( rozwoju firmy DEC -- producenta komputer�w i system�w :) operacyjnych. Mo�e bardziej pasowa�oby co� takiego: PDP11-x0 ze wzgl�du na SM-x... :) (SM-3, SM-4) Je�li dobrze pami�tam: -- R -- od real time -- czyli odpowied� przychodzi�a ,,na czas" :) -- S -- od system -- systemu komputerowego -- X -- od multiexeco�tam -- komputer jednocze�nie wykonywa� du�� liczb� program�w, kt�re sobie wzajemnie nie przeszkadza�y -- M -- od multiuser -- komputer jednocze�nie obs�ugiwa� wielu u�ytwoknik�w -- 11 -- tego nie wiem, ale w tej firmie trzyliterowe skr�ty/nazwy i jedenastka by�y swego rodzaju chlebem powszednim. :) Stosownao tam �semkowy sytem liczenia/zapisu, dlatego po 7 nast�powa�o 10 Do najs�ynniejszych PDP (tak si� nazywa� ten komputer, na kt�rym pracowa� RSX) nale�a� PDP11 -- ze wzgl�du na wielkie wzi�cie na Wschodzie oraz PDP7 -- na kt�rym szlify zdobywa� Bill Gates i na kt�rym powsta� UNIX pisany w asemblerze. UNIX dla ka�ego powsta� na PDP11 -- by� to UNIX pisany g��wnie w j�zyku C, za� kod tego systemu zosta� rozes�any bezp�atnie po uniwersytetach �wiata. :) Jego nast�pcami by�y/li mi�dzy innymi XENIX i Linux. :) Tak�e CPM czerpa� z UNIXA i XENIXA. Warto doda�, �e to na tych komputerach zbudowano poj�cie pami�ci wirtualnej. Pod Windowsem te� mamy co� takiego, jak ,,pami�� wirtualana", jednak na tamtych komputerach by�y sprz�towe sterowniki, kt�re przeadresowywa�y adresy wirtualne na rzeczywiste. :) Jak dot�d pecety tego nie potrafi� czyni�. :) Moce obliczeniowe PDP by�y �miesznie malutkie. :) Przyk�adowo: -- 1MHz na zegarku :) -- 512 KB pami�ci RAM :) -- 2.5 MB HDD, :) przy czym oczywi�cie komputer obs�ugiwa� wi�cej, ni� jeden HDD -- grafiki nie by�o; by�y natomiast tekstowe terminale i drukarki; szybko�c transmisji (pomi�dzy komputerem i terminalem) 300 bit�w na sekund� mog�a powali� z n�g... :) Przy tym wszystkim pierwsze pecety z pi�ciokrotnie szybszymi zegarkami i dyskami rz�du 10 MB mog�y wygl�da� powa�nie, a w�a�nie w Polsce pecety wypiera�y owe PDP i ich socjalistyczne klony. :) Jedn� z ostatnich pere�ek DEC jest Alpha AXP 21064, czy APX 21064. :) Nie wiem, czy APX, czy AXP i nie wiem co te literki oznaczaj�. :) (pono� co� oznaczaj�) Powsta�a przed dziesi�ciu laty i do dzisiaj jest mocnym procesorem. :) 21 -- bo mia� to by� (dziesi�� la temu) procesor XXI wieku, za� 64 -- bo liczy� sobie :) 64 bity. :) (dziesi�� lat temu tyle ,,sobie liczy�") P�niejsze modyfikacje Alphy nosi�y oznaczenia 21164, 21264... Po��czenie DEC z CompaQ po�o�y�o kres rozwoju Alphy. Jedynym pocieszeniem mo�e by� fakt, �e CompaQ zosta�o przed kilkoma miesi�cami wykupione przez HP oraz to, �e cz�� programist�w z DEC przenios�a si� do AMD, czego efektem by�o powstanie Athlona K7, :) rzucaj�cego na kolana intelowskie Pentium. Wracaj�c do poj�cia 'czas rzeczywisty"... Chodzi o to, �e odpowied� otrzymywano bez zauwa�alnego op�nienia. :) R�wnie dobrze mog�o to by by� za sto lat, :) jak te� po milisekundzie -- wszystko zale�y od tego, do czego nam ta odpowied� jest potrzebna. :) Troch� mi to g�upio pisa� na AA. Wola�bym raczej pisa� ,,pod siln� presj�" :) ludzi znaj�cych si� na rzeczy -- kt�rzy by mnie ,,w razie czego" poprawili. :) Jako ciekawostk� tylko dodam, �e to, co wychodzi�o spod r�k DEC i tamtego �wiata, zazwyczaj zawiera�o znikom� liczb� b��d�w i odznacza�o si� ,,poczuciem humoru". :) >>>> Nie... Za du�o czytania. >>>> Przed chwil� wr�ci�em... >>>> Poczytam troch� p�niej. :) >>> Nie czytaj. To tylko tekst z kt�rego >>> zapo�yczy�em Jedn� linijk� do sygna- >>> turki. Mo�e Turka si� nie obrazi. >> Jescze nie czyta�em. :) >> Dobrze, �e przypomnia�e�. :) > A w�a�nie! Janie, > / mia�em wytrysk. > o.-. > _.I.9/| | > HHHHHHI_: > Zmieni� po�ciel? > / > o Nie, baldachim. > ,I"" / > L o.-. > _.i.9/| | > HHHHHHI_: Tak nisko wisia� ten baldachim? :) -- ____....----"""""-. _.e8888S888888S8 .--. .-' _. \8888SS88888SS989 { } .' ' /{ __..--'^Y8888899P^""" '--' / _( -' ") "6P^""" ~-,\"~-~~..~~.-' . _.- " ) =