X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,14191ead36ab9079,start X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2002-02-12 03:55:14 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!supernews.com!news.tele.dk!small.news.tele.dk!212.43.194.69!fr.clara.net!heighliner.fr.clara.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail From: Archibald Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: [Gra-ASCII] Opinie Date: Tue, 12 Feb 2002 12:58:26 +0100 Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/ Lines: 147 Message-ID: NNTP-Posting-Host: pf241.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl X-Trace: news.tpi.pl 1013514912 5148 217.99.224.241 (12 Feb 2002 11:55:12 GMT) X-Complaints-To: usenet@tpi.pl NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Feb 2002 11:55:12 +0000 (UTC) X-Newsreader: MicroPlanet Gravity v2.50 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:8066 Zebralem kilka opinii od graczy oraz jedna dlozsza rade na temat AA w QuickQuest. Archibald ------------ OPINIE ---------- Ale czad! INTRO!!! W rogaliku! Po prostu rewelacja. Fajne jest nie tylko intro, ale tak�e asciiarty w czasie samej gry, np. przy znalezieniu cenniejszego skarbu. znaczy grafika ASCII? Jest po prostu paskudna! :) Na source forgu jest projekt zwany AA-LIB, moze nim sie powininenes zainteresowac? W rogaliku uzywany jeszcze nie byl, a calkiem przenosny jest... http://aa-project.sourceforge.net/aalib/ zobacz galerie, sa tam przyklady... Graficzki ASCII... no c�....kwestia gustu.... pomys� przedni ale akurat wykonanie mi si� niepodoba... mo�e da si� to zrobi� troch� inaczej? Mo�e nawet zwyk�y rysunek? Prze�am schemat �e dobry rogalik mo�e by� only ASCII... (of coz....nie m�wi� o grze tylko u cut-scenkach:)) moze byc, moze jej nie byc, dla mnie wszystko jedno ;) fajny pomysl, wykonanie niektorych tez fajne :) Asci arty? Przez intro przelecia�em jak burza, czytaj�c podpisy (okazyjnie). Niezbyt du�o wida�. ------------ PORADA ------------ Najbardziej mi odpowiada chyba ten nekromanta na tronie i skrzynia ze skarbami. Na grafice troche sie znam. Nie chodzi mi tylko o technike komputerowa ale rowniez o strone projektowa i artystyczna. ASCII-artami specjalnie sie nie interesuje, mam jednak pare ogolnych mysli i rad: ASCII-arty to specyficzna forma grafiki, ma spore ograniczenia. W przypadku QQ pod uwage trzeba wziac, ze jest robiona w rozdzielczosci 80x25 oraz, ze czcionka ma konkretne proporcje (2x1). To co napisze nizej, dotyczy intra. Niemal wszedzie sa szerokie plany. Powinno to byc bardziej zroznicowane. Byloby to ciekawsze. Czasem w rysowaniu mniej znaczy wiecej. Tzn jesli chcesz pokazac pladrowana wies, moze wystarczy fragment plonacej chaty i wisielec na drzewie (tez niekoniecznie caly!, moze tylko nogi) - ma to wieksza sile oddzialywania niz rysowanie calej wioski, grupy ludzi walczacych, pejzarzu w tle i czegos tam jeszcze. Tym bardziej, ze to samo jest w tekscie na dole, po co sie powtarzac (tylko w innej formie)? Ogolna wskazowka, ale przyklad z zupelnie innej beczki - trup na ulicy: 1. Mozna go przedstawic od stop do glow jak lezy i cale miasto w tle. 2. Albo zblizenie: tylko buty, wystajace zza ciemnej plachty i fragment kraweznika. 3. Albo nawet tylko biala linia (to juz nie w ascii-art, choc kto wie :), w ksztalcie czlowieka, narysowana kreda na asfalcie. [to dopiero ciekawe! - jest trup, ale nie ma go na obrazie] Kazdy z tych przykladow jest dobry, zalezy *co* sie chce powiedziec. Sek w tym, by w grafice nie ograniczac sie do punktu 1. Wiem, ze AA to specyficzna dziedzina, ale to sa uniwersalne rady dobre dla kazdej formy przekazu wizualnego. Jeden detal moze powiedziec wiecej niz masa szczegolow. Tym bardziej, jesli szczegoly sa nieczytelne. A sa! Ta glowe undeada z mieczem na pierwszym planie to nie sadze, by wiele osob spostrzeglo. Sorry, ale jesli cos na pierwszym planie na samym srodku ekranu jest niewidoczne to to nie jest OK. Ja dlugo myslalem, ze to jakies jezioro :) W przypadku QQ raczej wlasnie stawialbym na zblizenia i wieksza symbolike. Teraz o pierwszym asciiarcie, "somewhere...": Jest tam kilkanascie trojkatnych gor. Kazda ma takie samo dzialanie tzn z powodzeniem mozna kilka odjac lub dodac i niczego to nie zmieni. Po prostu bedzie ich wiecej lub mniej. Nie ma miedzy nimi zaleznosci. To IMHO nie jest dobrze. Jesli te polnocne ziemie to odlegla kraina zamiast kilkunastu trojkatnych gor moze lepiej zrobic tylko linie horyzontu z majaczacymi szczytami. Byloby to IMO bardziej intrygujace niz te kilka losowo rozmieszczonych gorek (bo to sa gorki a nie gory)! Nie pasowaloby to jednak do napisu na dole. A moze zamiast gor cos mniejszego, jakies skaly, kozica, albo zeschniety swierk na pierwszym tle i poszarpana gorskimi szczytami linia horyzontu? Jak juz maja byc te gory, to niech beda 'ciete' przy marginesach (jak przy gornym marginesie). Bo jak sie koncza przed marginesem, to znaczy ze polnocne krainy to te pare gor na krzyz. A jak beda ciete, to bedzie znaczylo, ze te pare gor to tylko fragment, wycinek wielkiego lancucha. Chodzi mniej wiecej o cos takiego: / \ / \ /\ / \/ \/\ / \/ \ /\ / \ / \ \/ / \ / \ _/ \ / \ / Bez sensu sa te literki 'h' w scenach z wieza. Po prostu nie wiadomo co to jest, sprawiaja tylko, ze obrazek jest miejscami nieczytelny. Obrazek o odbudowie to niekoniecznie musi byc to samo co poprzedni aa. Na przyklad najpierw ruiny, a pozniej co takiego: Fragment wiezy i jakis nieumarly z oszczepem, albo jeszcze lepiej choragiew! Choragiew ma wazne znaczenie przenosne. Flagi nie lopocza dumnie w ruinach tylko w istotnych umocnieniach. Dodanie jej jest najlepszym pomyslem na symboliczne przedstawienie odbudowy, jaki mi teraz przychodzi do glowy. Cos w tym stylu (narysowane b. napredce): O-,.--._ |'--''` | | /#\ /#] /#\ /#\ ### ### ### ### #################### .##################. ################## I jeszcze podpisy - powinny byc jak najmniej widoczne (tak tak!). Jak ktos bedzie chcial zobaczyc kto jest autorem i tak znajdzie. Lepiej wkomponowany jest wlasnie ten w a-arcie z nekromanta. Duzo gorzej jest w tej pladrowanej wiosce. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze w tej rozdzielczosci ciezko jest ukryc cos dluzszego niz 3 znaki. Podpisy "ms" sa slabo widoczne - i bardzo dobrze!. Bardzo mi sie podoba aa ze skrzynia ze skarbem (wlasnie taka znalazlem, gram sobie w QQ :) Naprawde ladna. -----------