X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,bb18dcb57bbd5bc0 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2002-02-10 05:13:25 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!supernews.com!news.tele.dk!small.news.tele.dk!195.158.233.21!news.ebone.net!news1.ebone.net!157.25.192.109.MISMATCH!news.ipartners.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail From: Archibald Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: [Gra-ASCII] efekty Date: Sun, 10 Feb 2002 14:16:21 +0100 Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/ Lines: 65 Message-ID: References: NNTP-Posting-Host: pf202.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl X-Trace: news.tpi.pl 1013346803 8706 217.99.224.202 (10 Feb 2002 13:13:23 GMT) X-Complaints-To: usenet@tpi.pl NNTP-Posting-Date: Sun, 10 Feb 2002 13:13:23 +0000 (UTC) X-Newsreader: MicroPlanet Gravity v2.50 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:8027 In article , lwilk@go2.pl says... > Za modemami za �wiat�owodami dnia Sat, 9 Feb 2002 18:04:19 +0100, Archibald napapla� w wiadomo�ci: > > > >> 2.)Kopalnia ma podpis dungeon (lochy) moim zdaniem powinno byc lost mine > > > >Dungeona nie dostalem, a kopalnia byla najbardziej podobna, musialem > >improwizowac :) > No to obiecam ci ze osobiscie lochy narysuje :) Lochy maja byc w zamku czy > gdzie bo pomyslu na wejscie nie mam :) Tak jak kopalnie. Gdzies w gorach jakies wejscie, moze murowane? Albo jakies bloki kamienne ze starozytnymi runami? > >> 3.)Hmm malo tych Ascii-artow troche :( > > > >W grze jest ich w sam raz. Nie mial to byc slideshow ASCII-Artow (chociaz jest > >taka opcja), ale gra typu roguelike. Wieksza ilosc obrazkow spowodowalaby > >przesyt. Natomiast taka ilosc jaka jest obecnie jest urozmaiceniem i nie > >powoduje znuzenia. > No jeszcze z 5-7 aa przydaloby sie, moze jeszcze outro :) Jak sobie odpoczne to nad tym pomysle :) > >> 5.)Jak mozna wstawic kolorowe AA? > > > >Teoretycznie moznaby to rozwazyc, ale nie wiem czy to ma sens. W koncu w ASCII- > >Artach nie chodzi o perfekcyjne oddanie rzeczywistosci, bo do tego lepiej nadaje > >sie grafika. > Chodzi mi o kwestie techniczna mam programik i chcialbym sprawdzic czy potrafilby > pokolorowac :) Programik nie ma znaczenia. Nie ma formatu kolorowego tekstu, wiec i tak musialby interpretowac to moj program, a nie ten do rysowania... Do czego mozna uzyc taki program do kolorowania? > >> 6.)Popracuj nad kodem bo gra chociaz jest w wersji textowej chodzi strasznie WOLNO :( > > > >Wiecej danych. Procesor, pamiec, system operacyjny, karta graficzna, wersja > >DirectX, czy byl ladowany na czysta pamiec. > procek Pentium 200MMX ram 32ram (nie powiesz mi ze za malo ta gra przeciez na dyskiecce > sie miesci :)) system operacyjny win98SE (jeszce windows ale juz niedlugo :)) Ladowany na > nieumyta pamiec ale jeszcze niezbyt zawalona :) Masz 32MB pod Win98?!? Ty wogole mozesz w cos pod tym zagrac? Przeciez to musi katowac twardziela... No wiesz, gra ma wprawdzie male wymagania, ale 32MB pod Win98 to lekka przesada. Tutaj juz na starcie wszystko musi byc w swapie, bo Windows zzera z 50MB. Gdyby to bylo Win95 to bez problemu... > >> 8.)Nie mozna bylo dac wiekszej rozdzielczosci gra lepiej by wygladala, wieksze AA itd. > > > >Mozna dac od razu grafike 3D, tylko po co? Tryb 80x25 ma obrazowac standardowy > >tryb tekstowy. Jest to gra typu RogueLike co wiaze sie z pewnymi konwencjami i > >tradycja. Owszem, mozna wprowadzic zmiany typu dodanie ASCII-Artow czy innego > >menu, ale trzeba tez cos zostawic z pierwowzoru :) > Ahh sentyment tak :) Przyznaj sie ze nie umiesz ;P Mylisz sie :) A raczej to podpuszczasz, bo przeciez od razu widac, ze to jest robione pod DX, wiec rozdzielczosc nie jest problemem :) Archibald