X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,5344f2974b1f5dc5 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2001-09-28 17:35:09 PST Path: archiver1.google.com!news1.google.com!sn-xit-02!supernews.com!newsfeed.direct.ca!look.ca!news.maxwell.syr.edu!news.icm.edu.pl!shot From: Shot Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Witam wszystkich Date: Sat, 29 Sep 2001 00:35:08 +0000 (UTC) Organization: Freelance Shooters Lines: 110 Message-ID: References: <9or6hg$8tq$1@news.tpi.pl> <9orvod$4nm$1@news.tpi.pl> <9os0ni$cks$1@news.tpi.pl> <3bb23eee.4574868@localhost> <9ov1fs$99e$1@news.tpi.pl> <3bb35a9a.25018044@localhost> <9p0hd7.3vvinlj.1@Wiktor.M.lodz.pl> <9p2m07.3vvi8t1.1@Wiktor.M.lodz.pl> NNTP-Posting-Host: host-199-22.tele2.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2 Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1001723708 19120 213.173.199.22 (29 Sep 2001 00:35:08 GMT) X-Complaints-To: abuse@icm.edu.pl NNTP-Posting-Date: Sat, 29 Sep 2001 00:35:08 +0000 (UTC) X-Face: oBJv98m$m>xr[`,LJMMdcO7)Cwhc.+Tn76v&}E3[?JMmve$yaEaJ!u.CWYdc=91t<3JxgW2e{f*^'xZqCX%hU)rum!7}f917B;vFE""V?)Ut`]cg;Da<2woBQ/#gO6'p`?)0]'3-zkH}\SQ1Lb<_0/SrR3ZOP7W0XdR6t\PSAdUqH,V?'!0|Acd^<9,fO X-Face-Original: http://www.gustawo.hg.pl/Mleczko/D02_01.GIF X-Licznik: 201 User-Agent: slrn/0.9.7.0 (pl-1.1.1w) (Win32) Hamster/1.3.22.103 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:4203 Witam. FUT zignorowany ostatni raz, obiecuj�... :o) WiktorM pisze: > Obywatel Shot w artykule napisa�: > >>Do FA nic nie mam (AFAIR zawsze mo�na sobie podej�e� posta w trybie >>"raw") > > Niestety 'raw mode' w FA nie wy��cza podkre�lania emali. A to przepraszam (co� du�o dzisaj przepraszam - chyba pora si� do wyrka zawija�...). >>o OE si� nie b�d� wypowiada� (dzieci czytaj�, nie uchodzi...), > > Hehe :) Musia� Ci kiedy� bardzo dokuczy� ten OE, nie? Mo�e jaka� utrata > bazy miadomo�ci, albo cu�? Ja si� z niego przesiad�em, zanim zd��y� co� > takiego wymodzi�, wi�c nie mam jakiego� urazu... Jak raz nigdy OE nie u�ywa�em, ale czytam sporo post�w od ludzi z OE, i czasami szlag mnie trafia jak widz�, co ten czytnik wyprawia... > Sprawdza�em w slrn'ie - tym dobrym czytniku. > Sprawdzi�em, bo przestraszy�em si�, �e slrn zamienia ci�g _xxx_ i *xxx* na > kolorowy ci�g xxx (tak w�a�nie napisa�e�). A jest inaczej. Zamienia _xxx_ > na kolorowe _xxx_ , a *xxx* na kolorowe *xxx*. A to zale�y u kogo. :o) Z slrn-main.rc: % Jesli niezerowe, tekst _podkreslony_ i *pogrubiony* oznaczony bedzie kolorem % Jesli 1: ukrywaj znaki "_" i "*" % Jesli 2: konwertuj znaki "_" i "*" do spacji % Jesli inna niezerowa wartosc: wyswietlaj znaki "_" i "*" normalnie set emphasized_text_mode 3 Ja mam akurat set emphasized_text_mode 2, kiedy� mia�em 1, ale to kaszani ASCII-arty koszmarnie. > A to jest r�nica, bo nie > modyfikuje wygl�du w sensie dodawania i odejmowania znaczk�w. Zauwa�, �e > samo kolorowanie mi nie przeszkadza, bo nie odradza�em u�ywania znak�w > > | : = #, kt�re w niekt�rych czytnikach definiuj� znaki cytowania. > > Natomiast, je�li FA lub OE uzna co� za adres, to to podkre�la (dodaje nowe > linie), co mo�e zmieni� znacz�co niekt�re aa. Nie m�wi�c ju� o zachowaniu > OE w przypadku //: , gdy dodaje dodatkowe 5 znak�w iprzesuwa wszystko w > prawo. Zgoda. Rozumiem Tw�j punkt widzenia, ale zrozum m�j - uwa�am za nes�uszne sugerowanie ograniczania si� w technikach ASCII-artowych ze wzgl�du na dzia�anie tego czy innego czytnika. Bardzo dobrze, �e o takim czym� ostrzegasz - chwa�a Ci za to. Ale pisanie "A ja tylko dodam od siebie, by wszyscy, kt�rym zale�y na dobrym odbiorze ich aa, unikali w rysunkach znaczk�w @" to IMHO b��d - nad poprawnym odbiorem ASCII-art�w powinien popracowa� odbiorca, a nie nadawca. Bo czemu niby mieliby�my faworyzowa� tych z FA i OE, a olewa� tych, kt�rzy w slrn maj� ustawione set emphasized_text_mode 2? To problem cz�owieka z czytnikiem, �eby ASCII-arty �adnie u niego wygl�da�y. I my�l�, �e nawet pocz�tkuj�cy u�ytkownik Usenetu (niech ju� b�dzie, �e z OE), jak zobaczy pokolorowane i pokre�lone arty to spr�buje to jako� obej��. Nie m�wi�c ju� o tym, �e IMHO spora wi�kszo�� ludzi zagl�daj�cych na pra-a to tacy, kt�rzy z tym sobie ju� jako� poradzili, i oni wszelkie @ i :// b�d� widzie� poprawnie. > Proponuj� sko�czy� t� rozmow� na p.r.a-a, bo do niczego nas nie doprowadzi. Ju�. Tylko chcia�em powy�sz� uwag� jeszcze na grup� pu�ci�, bo wcze�niej jako� tak jasno mi nie wysz�o, a o to mi w�a�ciwie chodzi�o - �e w�a�ciwym odbiorem powinen by� zainteresowany odbiorca, a artysta nie powinien si� ogranicza�. > Rozumiem takich jak Ty - do�wiadczonych wyjadaczy. Znacie Swoje czytniki na > wylot. Potraficie powy��cza� nichciane rzeczy, przekonfigurowa� dog��bnie. Dzi�ki, ale to komplement na wyrost - z slrn-em walcz� od po�owy sierpnia i daleko mi do "wyjadacza"... Ale conieco z konfiguracji lizn��em i jestem pod du�ym wra�eniem (kosmiczne mo�liwo�ci). > Ale rozumiem te� tych pocz�tkuj�cych user�w, kt�rzy dopiero zaczynaj� > przygod� z usenetem i zewsz�d s� upominani, �e tu maj� z�e kodowanie, tutaj > z�y delimiter, po�amane cytaty. A oni nawet nie wiedz� dlaczego tak si� > dzieje, bo u nich wszystko gra. Uwierz, nie ka�dy subskrybuje > pl.news.czytniki w pierwszej kolejno�ci. Zgoda. Dlatego przepraszam raz jeszcze za takie uwagi - faktycznie, powinieniem je pos�a� na priva. > Proponuj� takich delikwent�w grzecznie upomnie� na privie. Poleci� im > p.n.c, albo poda� jakiego� linka. S�usznie. > PS Dlaczego wiewi�rka? :) To w ramach testowania X-Face'a pod slrn-pl... Przegl�da�em akurat sobie r�wnolegle galeri� Mleczki (link w nag��wkach) i tak ju� zosta�o. Poprzednio mia�em ziskfejsowan� fotk� Darka Dyra http://www.dyr.pl/akty_bw/Akt17.big.jpg ale pomy�la�em sobie, �e mo�e dzieci b�d� ogl�da� i nie uchodzi... ;o) Pozdrav -- Shot -- sygnaturki --> --> --> --> --> --> --> Morality is doing what is right no matter what you are told. Religion is doing what you are told no matter what is right.