X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,f61faefbf4c9d2bc X-Google-Attributes: gid1045ba,public From: chwilowo@bez.e-adresu (Lukasz Rewerenda) Subject: Re: Piktogram Date: 1998/10/17 Message-ID: X-Deja-AN: 402275180 Content-Transfer-Encoding: 8bit References: <3621f530.6729280@news.sgh.waw.pl> <36285343.9114240@news.sgh.waw.pl> Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2 X-Complaints-To: abuse@tpsa.pl X-Trace: news.tpnet.pl 908659332 195.205.241.165 (Sat, 17 Oct 1998 23:22:12 MET DST) Organization: Ruch na rzecz =?iso-8859-2?Q?porz=B1dnych?= tr^H^H czcionek i wysokiej tyldy :) Mime-Version: 1.0 NNTP-Posting-Date: Sat, 17 Oct 1998 23:22:12 MET DST Newsgroups: pl.rec.ascii-art On 15 Oct 1998 22:02:13 GMT Michal 'Orr' Daszkowski (midas@ufik.idn.org.pl) wrote: [a'propos mego pytania o warunki wy�wietlania rysunku...] >Eeeee... a cholera wie, w czym luserzy b�d� go ogl�da�... A zadam >gupie pytanie - jakie to ma znaczenie? ;-) [bo jak u�yj� czcionki >skalowanej to i tak du^H^Hkaszana]. MZ znaczenie ma, i to spore. Na terminalu o 25 wierszach i czcionce o proporcjach obrysu 1:2 (wysoko�� dwa razy wi�ksza od szeroko�ci znaku; pono� typowe warunki[*]) to, co by�o okr�giem na terminalu 50-znakowym i czcionce 1:1 b�dzie ~elips�, a ca�y rysunek b�dzie wygl�da� "jakby go walec przejecha�". A ja si� zastrzel� (tym razem ju� na pl.soc.dekadentyzm). [*] To wrogra propaganda u�ytkownik�w �rodowisk graficznych. >> ...ja np. cz�sto mam sygnaturk� 6-cio czy wr�cz 7-dmio >> wierszow� i, wystaw sobie, JESZCZE NIKT MNIE ZA TO NIGDY NIE >> ZBESZTA�! Sam si� dziwi�. > >Ja te�! ;-))) Ale wida� masz po prostu du�o szcz�cia, albo Ci� >ludzie lubi� i wybaczaj�! ;-))) Ja po prostu publikuj� tylko na porz�dnych grupach i zadaj� si� wy��cznie z inteligentnymi, b�yskotliwymi, kulturalnymi dyskutantkami i dyskutantami. O! :> >> Hmm... Czytasz PSD i nie postujesz regularnie? Niesamowite. > >Czytuj� regularnie i nie postuj�. Takie dziwne? Mo�e jestem ju� a� >tak dekadencki, �e nawet postowa� mi si� nie chce... ;-))) Nie t�umacz si�. To nie dekadencja czy nihilizm, tylko lenistwo. Ewentualnie bartianizm, cho� na tym si� zupe�nie nie znam. > Spoko, >mo�e si� kiedy� odezw�... Cho� nie wiem, czy PSD tego naprawd� >chce... ;-))) PSD zawsze �aknie �wie�ej krwi :> A poza tym: ka�dy nowy jest *zobowi�zany do przes�ania w�asnego FAQ* :) >[2] C-x C-c bo ju� g�upoty wklepuj�... ;-)) [4] Ty jakich� -- tfu! na psa urok! -- emacs�w u�ywasz?! Brrrr.. Hail VI! All hail vim 5.3! A oto moje propozycje logo. Zaznaczy�em proporcj� czcionki, jaka powinna by� u�yta przy wy�wietlaniu, by uzyskany efekt by� zbli�ony do zamierzonego. Grupowiczki i grupowicz�w prosz� o poprawki. Acha. Je�li to ma by� wy�wietlane wy��cznie na terminalach znakowych, to w niekt�rych miejscach cudzys�owy mo�na zast�pi� tyldami -- bo w takich wypadkach s� one umiejscowione na wysoko�ci daszka nad liter� T a nie w po�owie znaku, jak w tych cholernych graficznych wy�wietlarkach -- taka tylda znacznie lepiej wygl�da ni� cudzys��w. - Rozmiar sygnaturkowy, font ~1:1 O O |- |- ' "\, ( "\, `-' `-' - Rozmiar �redni, font dowolny (raczej 1:2, ale i na 1:1 jako� dzia�a) __ | | `+-' | | . |---- +' | ; | ; `-------, , \ ` ; \ ` ' \_+' `. .' `+.___.+' - Rozmiar �redni, font dowolny (jw.), technika wype�niana .ob. OOOO lOOO OO' OO OO OOOOOO ,d' OO d' OO o' OOOOOOOOOOO. ," """"""""""`O d Ob O d `O q d Ob `o o' `O. , `b d' Ob"' ". .p "bo.od" - Rozmiar nijaki, font ~1:2 () | . |-- .' |____ ( ,\ `. . \,+ "---" - Rozmiar �redni, font ~1:1 (jedynie wtedy ko�o jest jako tako okr�g�e) ,-. ,--. | | | | `-' g�ow� mo�na ewentualnie tak: `--' | | | . |---- +' | ' | ; `------ , \ ( \ ` | \ ` ' \-' `. .' `+._.+' - Inna technika, praktycznie na �adnych terminalach nie wygl�da to �adnie, za to na ka�dym inaczej. Proporcje fontu: ~1:1! ,Ob lOO `OP O O O O OOOOOO ,d' O d' O o' OOOOOOOOO. ,' """"""""`O d O. O , `O q d O. `. o' `O , `b d' Ob' q. .p `#bod#' PS. Gdyby� zdecydowa� si� u�y� kt�rego� z powy�szych rysunk�w -- daj prosz� zna�. -- ~ ~ O O ,____ �ukasz Rewerenda d `-.=+`. ___ `'}) Tylda do g�ry, tylko bez sztuczek! ' ` `' ************************************************************************** Wszystkich pisz�cych do mnie listy przepraszam za op�nienie w odpowiedzi, ale moja skrzynka jest od kilku dni intensywnie spamowana (!) i nie mog� si� dogrzeba� w�a�ciwych list�w! :-< Jak tylko znajd� jaki� przyjazny serwer i now� skrzynk�, to dam zna�. Przepraszam! **************************************************************************