X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,f61faefbf4c9d2bc X-Google-Attributes: gid1045ba,public From: Dawid Kuroczko Subject: Re: Sygnaturki Date: 1998/10/17 Message-ID: <70a1lg$nqi$2@atlantis.ssw.krakow.pl>#1/1 X-Deja-AN: 402198934 Content-Transfer-Encoding: 8bit Sender: Dawid Kuroczko References: <3621f530.6729280@news.sgh.waw.pl> <36285343.9114240@news.sgh.waw.pl> <363067fd.14125411@news.tpnet.pl> Supersedes: <70a1ko$nqi$1@atlantis.ssw.krakow.pl> Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2 Summary: Jest prawie doskonale Organization: Atlantis =News= Mime-Version: 1.0 User-Agent: tin/pre-1.4-980818 ("Laura") (UNIX) (Linux/2.1.125 (i586)) Newsgroups: pl.rec.ascii-art Nina pisze: :> ...ja np. cz�sto mam sygnaturk� 6-cio czy wr�cz 7-dmio :> wierszow� i, wystaw sobie, JESZCZE NIKT MNIE ZA TO NIGDY NIE :> ZBESZTA�! Sam si� dziwi�. : 4-wierszowa, 80-kolumnowa sygnaturka to jest pewien idea�, do kt�rego nale�y : oczywi�cie d��y� (i kt�ry bywa, owszem, osi�gany przez niekt�rych, : no ale zwr��cie uwag�, KIM te osoby s�...), jednak drobne niepowodzenia Kim s�? Kim, kim? Mam 4-wierszow� <80-kolumnow� i chcia�bym wiedzie� kim jestem. 8) : Dobra, ju� przechodz� do konkret�w ;) Jak wiadomo (a jak kto� nie wie, : to powinien dok�adniej �ledzi� dokonania Ankietuarego) prawdziwi usenetowi : twardziele maj� specjalne formularze do besztania innych. Oto przyk�ad takiego : formularza: [ Ciach formularz stoswany przez BNAFHorr� ] : Z powy�szego przyk�adu jasno wynika, �e 5- i 6-wierszowe sygnaturki mieszcz� : si� w granicach b��du. Besztanie zaczyna si� dopiero od 7-miu : wierszy ;) B��d!!! :>>> 7-linijkowe to ju� powa�ne wykroczenie, na 5- i 6-linijkowe przymyka si� oczy. :) Za� w GNKSA [1] pisze: -------------->8 15) Separate signatures correctly, and don't use excessive ones Posting software SHOULD separate any signature appended to outgoing articles from the main text with a line containing only `-- ' ("dash dash space"). To quote son-of-rfc1036: <> Hence, posting software MUST prevent the user from using excessively long signatures, or at least warn the user against it. A widely accepted standard is the so-called McQuary limit: up to 4 lines, each up to a maximum of 80 characters. Rationale: Being confronted with (possibly excessively long) signatures repetitively is, or can be, annoying to many. Being able to separate the main text and the signature clearly is important, not only to prevent the possible mistake of misinterpreting a signature, but also to enable automatic signature suppression for those who wish to do so. ---------------->8 Apropos sygnaturek - co my�licie o mojej (ma na pewno jedn� wad�, ci�ko jest w niej zmie�ci� du�o tekstu... M�g�bym doda� 5. lini�, ale tego nie zrobi�, limit jest 4! :>). Pozdrawiam, Dawid Kuroczko [1]: The Good Net-Keeping Seal of Approval. -- .------------------. .----------. | *Dawid Kuroczko* `-.------------------=[Atlantis]=-=' _Krak�w_ | | d k @ssw.krakow.pl | http://__.___.______.__/ | Member of PLUG | `--------------------"--------------------------"----------------'